Redaktionellt | 16 Mars 2023 | Jenny Morelli

Fler är bättre än en – Studio Femme jobbar tillsammans

För fyra år sedan bestämde sig sex kreatörer att gå samman och starta kollektivet Studio Femme. I stället för att konkurrera om jobb, stöttar de varandra vilket ger alla trygghet och större möjlighet att ta på sig allt fler jobb.

Fler är bättre än en – Studio Femme jobbar tillsammans

Foto: Gustav Gräll

Strax innan jag ska träffa Studio Femme i fotostudion på Vanadisvägen i Stockholm ringer Hanne Poulsen och varnar för kaos, en vattenläcka har upptäckts och hantverkare är i full gång. När jag kommer fram är Gustav Gräll redan på plats och tar gruppbilder. De två chihuahuorna Chichi och Alex rör sig hemtamt över studiogolvet. Hantverkare bullrar och slamrar. Men fotosessionen går bra och vi drar oss vidare mot ett bullerfritt fik.

Studio Femme är ett frilanskollektiv med medlemmar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det består av Hanne Poulsen, Beata Holmgren, Alma Vestlund, Emma Grann, Saga Wendotte och Frida Möller och de drog igång den gemensamma verksamheten för fyra år sedan. Då var de kollegor på en byrå och bodde i Stockholm allihop men nu har några av dem flyttat. Gruppen är nischad på lifestyle, mode, kampanjer och de gör även redaktionella jobb. De kan allt som har med stillbild, rörligt och retusch att göra.

I stället för att de som enskilda frilansare konkurrerar om jobb så stöttar de varandra. De ser nästan bara fördelar med att frilansa, särskilt när man som de kan arbeta tillsammans,

– Studio Femme betyder trygghet för mig. Jag har till exempel varit föräldraledig och då täckte de andra upp för mina jobb, säger Frida Möller som numera är bosatt i Malmö.

– Det är också en enorm trygghet att veta ifall man skulle bli sjuk har man någon som kan hoppa in med kort varsel, säger Alma Vestlund som är verksam i Stockholm.

– Det känns superbra att kunna ha friheten och flexibiliteten att vara frilans samtidigt som man har tryggheten och hela den sociala biten med kollegor. Vi bollar saker internt och har en väldigt ärlig dialog sinsemellan. Sättet vi jobbar på gör att vi kan skräddarsy helhetslösningar till kunder med uppdrag i alla storlekar, säger Saga Wendotte som är retuschör bosatt i Stockholm.

Foto: Gustav Gräll

– Jag skulle inte kunna tänka mig något än att frilansa nu. Nackdelarna med att frilansa är få. Det skulle väl vara att inte ha betald sommarsemester kanske och den lite gnagande stressen man kan känna när det är helt tomt i schemat när man har ett huslån att betala, säger Emma Grann som bor i Göteborg.

– Dock tycker jag att friheten väger upp det, på ett eller annat sätt så kommer det uppdrag och helt plötsligt är det fullt i schemat igen, säger Frida Möller.

– Det kan delvis vara en lyxig och fri tillvaro, där jag kan styra min arbetstid själv, göra ärenden mitt på dagen, välja mina uppdrag och kollegor. Men delvis är det ju också osäkert, lite ensamt, stressigt och oregelbundet. Men så länge det rullar på i lagom takt så trivs jag oerhört bra med frilanstillvaron, säger Alma Vestlund.

– En väldigt viktig sak man måste lära sig som frilansare är att ta kunna det lugnt när det går att ta det lugnt, säger Frida Möller.

– Ja, efter 13 år i branschen har jag fortfarande inte lärt mig att leva efter rådet jag ger andra: att passa på att vila lite under lugnare perioder eftersom vi oftast jobbar in det med råge under resten av året, säger Beata Holmgren.

Hur fungerar då samarbetet i gruppen? Vad kan de göra för varandra?

– Att jag tar arvodessnacket med kunderna betyder mycket. Som vi vet är det alltid lättare att förhandla åt andra än åt sig själv. Att stå upp för sitt värde och att prata pengar är svårt för många kreatörer. Så om någon kommer med en förfrågan kan man svara: ”Vad kul att du vill jobba med mig, här är numret till min agent”, säger Hanne Poulsen som alltså fungerar som gruppens agent.

Emma Granns Leica är alltid med i väskan.

Alla i Studio Femme har olika ansvarsområden. Just nu är det Emma Grann som sköter gruppens nyhetsbrev, Alma Vestlund jobbar med sociala medier och Frida Möller ansvarar för hemsidan.

Det är viktigt för alla att jobben stannar inom Studio Femme. Och kunderna verkar uppskatta att de är många, det blir en trygghet, det blir som att vända sig till ett produktionsbolag i stället för en fotograf/filmare/retuschör.

– En av våra viktigaste styrkor är att vi arbetar tillsammans på större produktioner. Och att jag känner att vem som helst av de andra kan göra mitt jobb minst lika bra om jag till exempel är dubbelbokad eller sjuk, säger Emma Grann.

– Ja, kunden får alltid samma kvalitet. Det den ena klarar i studion klarar någon annan lika bra. Jag känner mig väldigt trygg i det, säger Hanne Poulsen.

Det gör mycket för gruppens kommersiella framgångar att de har ett liknande visuellt bildspråk, att de jobbat ihop under många år i olika former och litar på varandras åsikter och kompetenser som kollegor.

– Tidigt satte vi oss ned och skrev vår värdegrund och plan för hur arbetet med gruppen skulle fungera och den konversationen är ju en evigt pågående process allt eftersom vi och Studio Femme utvecklas, säger Beata Holmgren, verksam i Stockholm.

De hjälps även åt och assisterar åt varandra, och eftersom kunder efterfrågar mer av både stillbild och rörligt i samma produktion är det ofta bra att kunna vara två. 

Alma Vestlund och Frida Möller berättar att de nyligen jobbade med en stor produktion där både film och foto ingick.

– Då kunde den ena av oss zooma ut lite och ha helhetskoll när den andra fokuserade på plåtningen. Och att ta emot input från sidan om är guld värt, säger Frida Möller.

Studio Femme.

Studio Femme har en chatt-tråd och jag förstår snabbt att den väldigt central för gemenskapen och kommunikationen i gruppen. Där handlar det om snabbt kunskapsutbyte. I den kan de diskutera kameror som krånglar, produktioner, kunder, planering och, sist men inte minst, bolla prissättning innan de skickar offerter till kunder.

– SFF:s prisguide är väldigt användbar, den hänvisar vi till hela tiden, säger Beata Holmgren.

Det absolut knepigaste verkar vara att sätta rätt pris för digitala produktioner. Det är svårt i förväg att veta hur kunderna ska sprida bilderna vidare och kunderna kan inte alltid berätta det när de beställer ett jobb.

Studio Femme startade 2019 och överlevde pandemin ekonomiskt. Nu under våren 2023 är det i stället prisökningar och inflation, och de säger att de märker av att kunder håller hårdare i pengarna. Men nu finns också lite mer tid att hitta framtida kunder, att marknadsföra sig, att nätverka. För som vanligt är hösten den tid då marknadsföringsbudgetar ska göras av med och kunder hör av sig om snabba jobb, vårvintern är det ofta lugnare.

– I början av sin karriär ska man inte underskatta eventfotograferingar när det kommer till att få nya jobb. På dem träffar man många människor, eventuellt nya kunder, man hamnar ”top of mind” hos folk och det leder ofta till helt andra uppdrag, säger Beata Holmgren.

– Vi är ändå bra på att hålla priser uppe. Det sägs att man ligger bra till prismässigt om man förlorar 30 procent av alla jobbförslag som man får, säger Frida Möller.

– Nej, dumpa priser vill vi inte. Det är en stor fara i att gå med på för lågt pris både för sig själv och för alla andra fotografer. Om man har sagt ja till lågt pris en gång förväntar sig kunden att man ligger lågt även nästa gång, säger Beata Holmgren.

– Ja, men det kan vara svårt att stå på sig, tänka på förarbete och efterarbete när man prissätter, säger Frida Möller.

– Det är verkligen tur att vi marinerades i prisfrågorna när vi gick på Fotoskolan Stockholm, säger Saga Wendotte.

Det händer att nyutexaminerade fotografer vill praktisera hos Studio Femme men det är inget företag, utan ett frilanskollektiv, de delar inte lokal och ses inte varje morgon klockan nio.

– Men jag förstår verkligen att många som ska sluta skolan vill söka sig till grupper, det är tufft att frilansa, det är verkligen värt att gå samman, säger Hanne Poulsen.

– Mitt jobb känns ibland inte ens som ett jobb. Det funkar för att det är så roligt. Det är till och med svårt att säga var jobbet börjar och fritiden slutar, säger Saga Wendotte.

Så vad tror Studio Femme om framtiden?

– Vi planerar inte framåt på det sättet. Vi tar några månader i taget. Våra liv har varit mer ”oj, jag är visst frilans; oj, det har gått fem år; oj, det funkar”, säger Alma Vestlund.

Men när de får frågan om de längtar efter ett fast jobb kommer ett unisont ”nej” från alla runt bordet.

– Det är en sådan frihet att frilansa och att ingen av oss är chef, säger Alma Vestlund.

Fakta: Studio Femme består av fem visuella kreatörer och en agent som har arbetat tillsammans i fem år. De jobbar med allt från stora produktioner som kampanjer och produktbilder till enklare uppdrag för till exempel innehåll till sociala medier, företagsporträtt och retusch.  Läs mer

Hanne Poulsen, agent, Stockholm
Beata Holmgren, fotograf, Stockholm
Alma Vestlund, fotograf, Stockholm
Emma Grann, fotograf, Göteborg
Frida Möller, fotograf, Malmö
Saga Wendotte, retuschör, Stockholm

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson