Tekniknyheter | 16 Mars 2023 | Sara Arnald

Så här skapar du en stabil backup-lösning

Fs teknikredaktör Sara Arnald om vikten av att regelbundet sovra i sitt material och följa ”3-2-1”- regeln.

En stabil backuplösning kräver att du arbetar konsekvent över tid. Att ofta byta programvara och lagringsmedium kommer annars kosta dig tid, frustration och pengar. Mediefiler tar med den tekniska utvecklingen större och större plats, men lagringsutrymme blir också billigare. Ett större problem är det stora antalet filer som byggs upp över tid och strukturen runt dem. Oavsett om du använder Lightroom eller håller reda på din data med en enkel filhanterare behöver du en strukturerad och hållbar lagringsstrategi.

Gör det till en vana att ständigt sovra i ditt material. Lägg till metadata och nyckelord vid importen så att bilder är sökbara på motiv, ämne, uppdragsgivare eller projekt. Det är oerhört användbart både för sortering och rensning. Vill du inte befatta dig med nyckelord är det av ännu större vikt att du har en tydlig filstruktur.

En enkel backupregel är ”3-2-1”: ha tre kopior av din data på två olika medier och en av dem ska finnas på annan geografisk plats. Att ha en enda backup på en extra hårddisk är visserligen ett grundskydd mot att data råkar förstöras på grund av olycka, otur eller slarv, men det ger inget skydd mot stöld, brand eller virus.

Gör backup på samma sätt och med jämna intervall, gärna automatiserat utanför arbetstid med hjälp av programvara som kan tidsinställas. Med inkrementell backup tar det kortare tid ju oftare du gör backup. Täta intervaller innebär att du inte riskerar så mycket data om olyckan är framme.

Glöm inte att din dators dokumentmappar, operativsystem, installerade program och övrig data också bör säkerhetskopieras. Time Machine (Mac) och Säkerhetskopiering och återställning (Windows) är program som fungerar utmärkt för detta ändamål. För mediefiler finns ett antal program som bättre hanterar ett flertal källor och destinationer med programmerbara tidsscheman. SuperDuper!, Carbon Copy Cloner och Chronosync är tre väl fungerande lösningar för Mac. För Windowsbaserade datorer finns Acronis.

 En hårddisk (HDD) är en kostnadseffektiv lagring med hög överföringshastighet. Nackdelen är att det är ett osäkert medium på grund av sin mekaniska konstruktion. Solid State Drive (SSD) är ett dyrare, snabbare och säkrare alternativ, de har inga mekaniska delar och är inte så känsliga för stötar. De slits dock ner med tiden, minneskretsarna kan inte läsas och skrivas oändligt antal gånger.

En NAS (Network Attached Storage) är en diskstation med eget OS som kopplas in mot nätverket i stället för direkt in i din dator. Detta betyder att du kan nå dina filer från olika fysiska platser. Det finns möjlighet att installera ett stort utbud appar och program på enheten för ökad funktionalitet och backup. 

En NAS är visserligen lätt att ansluta men är inte alltid lätt att administrera för en novis. Satsa på ett system med flera hårddiskplatser som går att bygga ut med tiden, gärna med möjlighet till dataredundans (RAID). Populära modeller kommer från Synology, Qnap och Netgear.

Allt vanligare och billigare blir det med molntjänster, det vill säga lagringsutrymme som köps som en tjänst från ett annat företag. I takt med att överföringshastigheterna ökar blir det också ett mer användbart alternativ för oss som har stora mängder data. Du har möjlighet att nå dina filer från vilken plats du vill och det görs backup även hos leverantören. Stora mängder data och långsam uppkoppling kan dock göra molnlagring till en dyr och seg historia. Många tjänster prissätts efter datamängd, och innan backupen kan göras inkrementell kan det ta veckor att få upp all data första gången.

Det kan vara svårt att veta var i världen dina säkerhetskopierade filer befinner sig. Du kan heller inte vara säker på att din data är framtidssäkrad. Vad händer om företaget går i konkurs eller tas över av främmande makt? Trots kryptering är det kanske på sin plats att vara lite försiktig.

Bland de professionella molntjänster som har hög säkerhet och kapacitet kan nämnas Backblaze, Crashplan, Jottacloud och Carbonite. Var noga med att kolla tjänsteutbud och totalpriset för mängden data och anslutna enheter.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson