Utställning | 19 nov, 2020 - 19 jan, 2021 | 19 Glas, Stora Nygatan 19, Stockholm

Torndahl

Blod & Eld – Thåström fotograferad av Torndahl 

 

 

Torndahl Thåström i artistlogen på CBGB's New York 1985. Foto: Torndahl

Thåström i artistlogen på CBGB's New York 1985. Foto: Torndahl

– Några få intensiva år i mitten av 80-talet. Bilder av situationer och ögonblick. Några i flykten, några lite löst arrangerade. En lek. Eller sökande efter något. Att berätta. Visa hur det ser ut genom mina ögon. Livet flöt och allt var sammanvävt till en stor smet. Men offer började till slut att krävas. Mot slutet av decenniet var det dags att checka ut. Torndahl

BLOD & ELD är ett urval bilder på Thåström från tiden. Alla fotograferade av Torndahl. De flesta är aldrig tidigare publicerade. De är fotograferade vid flera olika tillfällen, som resor och turnéer i Latinamerika, USA och såklart Sverige. Här finns porträtt tagna i fotostudio och livespelningar. Det går inte att bortse ifrån att Thåström kommit att bli Sveriges mest intressanta rockmusiker. I ständig rörelse och med en integritet utöver det vanliga, såväl konstnärligt som privat. 

I takt med att de som var unga på 80-talet nu gott och väl passerat medelåldern har intresset för dessa bilder plötsligt ökat. Själv hoppas fotografen att det inte enbart handlar om nostalgi. Utan att åtminstone någon bild står sig rent bildmässigt. Torndahl, född 1958, var mellan 1982-86 knuten till musiktidningen Schlager. Ansedd som den kanske viktigaste och mest intressanta fotografen under decenniets mitt. Detta på grund av hans förnyelse och fördjupning av rockfotografin. Flera namnkunniga fotografer i generationen som växte fram senare anger att de inspirerats att börja fotografera på grund av Torndahls bilder.

I samarbete med Ella Ruth Institutet ställs nu 19 bilder av Thåström ut på 19Glas på Stora Nygatan 19 i Gamla stan, Stockholm .

Ett vernissage i vanlig bemärkelse kommer i enlighet med rådande omständigheter inte äga rum. Men den 19 november går det bra att boka bord eller i mån av plats titta på fotografierna.

Fler utställningar