abcdefefhsi
Förbundsnytt | 4 Dec 2023 | SFF

5 tips när du ska söka IR-ersättning

Årligen betalar Bildupphovsrätt ut miljontals kronor i upphovsrättslig ersättning till upphovspersoner, men få fotografer söker. Vår förbundsordförande Paulina Holmgren är en fena på att registrera sina verk – och delar med sig av sina bästa tips. 

 

5 tips när du ska söka IR-ersättning

Paulina Holmgren. Foto: Cliff Warg

Fotografer, illustratörer, konsthantverkare och konstnärer som har bilder i böcker, tidningar och tidskrifter, utgivna för den svenska marknaden kan ansöka om IR, individuell reprografiersättning. Som medlem registrerar du enkelt dina verk på Bildupphobvsrätts hemsida, men vad är viktigt att tänka på inför? Förbundsordförande Paulina Holmgren delar 5 konkreta tips. 

  • Redan vid uppdragsförfrågan fråga om vilket nummer av tidningen/tidskriften ditt uppdrag ska publiceras i.

  • När du levererat skissbilder, eller slutgiltiga bilder be om att få en pdf på layouten så du har ett bra underlag om hur det kommer se ut i tryck. Vissa kunder skickar referens ex, vill du inte samla på dig massa tryckta exemplar, be om att få login till alla deras publikationer och spara själv en pdf.
  • Om uppdraget är för ett större mediehus eller förlag, påtala att du vill veta om dina bilder till reportaget kommer att vidarepubliceras inom koncernen.
  •  När du fakturerar, skriv in i vilket nummer som rätten att publicera bilderna gäller. På så sätt kan du alltid i efterhand gå genom årets fakturor och se var du publicerats.
  • För att göra det enkelt och smidigt logga in på Bildupphovsrätt under året och registrera publikationerna löpande. På så sätt behöver du inte sitta med detta i sista minuten samma dag som deadline.

Deadline att registrera verk är 31 mars 2024.