I framtiden behövs både konst och verklighet
Den 4 oktober deltog SFF:s ordförande Paulina Holmgren i ett lunchseminarium på Riksdagen som handlade om hur AI påverkar fotografer och kreativa branscher.

Per Olsson, fotograf, Paulina Holmgren, ordförande SFF, Lars Mejern Larsson, riksdagsman (S) och Elin Frendberg, VD Fotografiska. Foto: Felicia Gränd
Intresset var stort hos politikerna och frågorna många under det välbesökta lunchsamtalet. Deltog gjorde även Elin Frendberg, VD Fotografiska och fotografen och SFF-medlemmen Per Olsson. De var inbjudna av riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).
SFF:s ordförande Paulina Holmgren talade om hur branschen för professionella fotografer påverkas av generativ AI.
– Uppdragen minskar, samtidigt som skyddade verk utnyttjas för att träna generativ AI. I praktiken innebär det att upphovspersonerna tar skada av utvecklingen i dubbel bemärkelse, sade hon.
När hon läste högt ur ett brev från en uppgiven fotograf som kämpat med en offentlig upphandling där myndigheten krävde alla rättigheter, fick hon publiken med sig. Och hennes tio punkter om vad politiker faktiskt kan göra för att underlätta för upphovspersoner och frilansare att överleva uppskattades också. Hon nämnde bland annat att kunskapen om upphovsrätten måste öka i alla led och att det behövs resurser för det. Efter föreläsningen sade en politiker att han uppskattar konkreta råd så att han vet vilka åtgärder som krävs.
Att politiker måste ta ansvar för kulturskapare var Paulina Holmgrens huvudbudskap och att fotografyrket utmanats många gånger tidigare, som under digitaliseringen, men AI kan också innebära nya möjligheter och nya yrken.
Elin Frendberg, Fotografiska, talade om bilders enorma genomslag, både historiskt, konstnärligt och politiskt.
– Fotografi berör människor, väcker känslor och kan skapa opinion, bilder är oerhört viktiga, sade hon bland annat.
Hon berättade att plattformen Instagram drog i gång samma år som Fotografiska. I dag, delas 350 miljoner bilder per dag och gilla-knappen används dagligen 4,2 miljarder gånger. Fotografi är en kraft att räkna med.
– Vi behöver veta vad som är sant och inte sant och tydliggöra skillnaden, men både verklighet och konst behövs, sade hon och citerade Alessia Glaviano på Global Photo Vogue.
Per Olsson, fotograf i Karlstad, berättade hur han konkret arbetar med AI och fotografi. Snart öppnar hans utställning ”F1 Euphoria” och han visade bilder från projektet i vilket han låtit kvinnor ta plats i Formel 1 bilarna.
Diskussionen efteråt handlade om immaterialrätt, källkritik, transparensregler, inlärning av AI och upphovsrättfrågor.