Fotoförfattarna | 16 Mars 2023 | SFF

Northern Silence vinner Svenska Fotobokspriset 2023

Boken Northern Silence av Cato Lein vinner Svenska Fotobokspriset 2023 som delades ut på Indio Studios i Stockholm. 

Northern Silence vinner Svenska Fotobokspriset 2023

Foto: Hendrik Zeitler

Boken är personlig och mångårig skildring av norska Finnmarken. Med sin storformatskamera har Cato Lein under flera årtionden återkommit till sina hemtrakter och på bild fångat både människorna och det milsvida landskapet, hela vägen från havet till den samiska delen av Finnmarkens inland.  

Juryns Motivering 

En dramatisk skildring av det nordligaste Norge – huvudsakligen svartvita fotografier med effektiva inslag i färg. Poetiska och uttrycksfulla porträtt av människor och landskap – där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna – ger en personlig bild av fotografens uppväxtmiljö. Detta mångåriga projekt speglar även ett samhälle i förändring på flera plan där politiska beslut och kommersiella intressen påverkar hela ekosystemet. Enastående tryckkvalitet och omsorgsfull formgivning gör boken till ett fulländat meditativt verk. 

Cato Lein (1957) är en av Sveriges främsta porträttfotografer med många av landets största kulturpersonligheter bland sina uppmärksammade bilder. Tidigt hittade han ett uttryck som han har förfinat och arbetat vidare med under hela sin karriär. Hans unika stil, ofta i svartvitt och med djupa kontraster, känns igen i vinnarboken Northern Silence. Fotografierna är tagna mellan 1984 och 2014, sedan tog det ytterligare åtta år att färdigställa boken. 

 – Northern Silence är på många sätt en hyllning till fotokonsten och det fotografiska arbetet. Jag vill också att man ska känna mycket när man möter motiven, oavsett vad man känner. Min förhoppning är att betraktaren stannar till och vill återkomma till bilderna. För egen del är boken framför allt ett projekt från hjärtat, säger Cato Lein. 

——————————————————————

Under våren 2024 framkom att flera bilder i Northern Silence inte är Leins. Med anledning av detta beslutade styrelsen för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund, som delar ut priset, att återkalla detta per den 13 mars 2024. Du kan läsa Fotoförfattarnas fullständiga uttalande här. 

——————————————————————