Fotobokspriset | 16 Mars 2022 | SFF

Erik Berglin vinner Svenska Fotobokspriset 2022

Boken The Bird Project 2006-2017 av Erik Berglin blev årets vinnare av Svenska Fotobokspriset 2022 som delades ut på Indio Studios i Stockholm. 

The Bird Project 2006-2017 – Erik Berglin  
Förlag: 
ll’Editions
Formgivning: Lundgren+Lindqvist 

Film av Lars Dareberg.
Översättning och textning Emily Berry Mennerdahl och Timo Menke.

Juryns motivering:
I sällskap med en kamera, väldigt många fåglar och en rejäl burk klister tas läsaren med på en jordenruntresa. Fåglarnas individualitet, variationer och häpnadsväckande uppenbarelser hänför oss trots att eller just på grund av att samtliga bilder är inskannade från andra fotografers böcker, frilagda med sax och uppklistrade på elskåp, väggar och betongfundament i städer när och fjärran. Erik Berglin utvecklar i denna fantastiska bok vad en fotografisk praktik i gatumiljö kan vara. Men han utvecklar också vad en naturfotografisk praktik kan vara i en samtid där naturens agens och subjektivitet är ett allt mer angeläget ämne för oss alla.   

Boken är ett egensinnigt självständigt verk, formgiven som en färgsprakande vackert slipad diamant och är i likhet med hela arbetet, tankeväckande, lekfullt och genreöverskridande. Samtidigt är boken också ett dokument som sammanfattar en djärv gatukonst och ger den kostymen den förtjänar.  

Omslag The Bird Project 2006-2017. Foto: Tove Falk Olsson

Erik Berglin (1980) är konstnär med fotografi som sitt medium. Hans nominerade bok The Bird Project 2006-2017 är en hommage till den berömda ornitologen JJ Audubon och hans bok The Birds of America från 1838, innehållande illustrationer av fåglar i skala 1:1. Med inspiration från JJ Audubon och med hjälp av gamla ornitologiska böcker, inhandlade på antikvariat och lånade på bibliotek, har Erik Berglin skannat, redigerat och varsamt klippt ut fågelbilderna i naturlig storlek för att sedan placera dem i tolv städer över hela världen. Varje fågel fick en noga utvald plats som Berglin dokumenterade med en dokumentärfotografs blick och med naturfotografens zoom-objektiv. 

– Redan innan jag upptäckte Audubons bok hade jag tillsammans med John Skoog börjat sätta upp fåglar i Göteborg. Att det blev just fåglar hade mycket att göra med deras poetiska och mångfacetterade symbolik. De kan signalera allt från skräck, fred, romantik och frihet. Många fåglar rör sig fritt i världen utan att ta hänsyn till territorier eller gränsdragningar. Genom att låta exotiska arter dyka upp på nya platser ges också en bild av vår planet som en enda stor lekplats, säger Erik Berglin. 

De fem nominerade på Indio Studios, Stockholm. Erik Berglin, Monika Macdonald, Mårten Lange, Kent Klich och Karl-Johan Stigmark. Foto: Hendrik Zeitler

Se intervju med Erik Berglin på TV4 Nyhetsmorgon här
Lyssna på intervju med Erik Berglin på P4 Stockholm här
Pressmeddelande som PDF
Länk till pressbilder

Film av Lars Dareberg