Fotobokspriset | 25 Maj 2021 | SFF

Fokusdag Svenska Fotobokspriset 2021

Lördag 29 maj kommer Fotoförfattarnas ordförande, Annika Thörn Legzdins att finnas på plats på Centrum för fotografi mellan 12.00-16.00.

Fokusdag Svenska Fotobokspriset 2021 Annika Thörn Legzdins på CFF. Foto: Fredrik Sweger

Annika Thörn Legzdins på CFF. Foto: Fredrik Sweger

Svenska Fotobokspriset 2021 är en utställning med de drygt 100 böcker som anmälts till årets upplaga av priset. En del av böckerna är utgivna på etablerade förlag, både svenska och utländska, andra på mindre förlag eller utgivna av fotografen själv på eget förlag. De inskickade bidragen visar att fotobokens potential som kreativ form är bestående.

Priset delades 2021 ut för tjugofemte gången. I samband med jubileet vill Fotoförfattarna lyfta fram flera författarskap på djupet och juryn har denna gång utsett inte bara en utan tre vinnare.

Martin Bogren, Nadja Bournonville och Xenia Nikolskaya vann årets pris. Trots sina olikheter sammanbinds de tre vinnarböckerna med undersökande och personliga uttryck som berör på djupet.

Fotoböcker idag är konstverk i sig och inte enbart ett sätt att visa sina fotografier. Många lägger ner mycket omsorg och tid på små detaljer i skapandet av sina böcker, det är varierande papper, snillrika typsnitt, präglingar och poesi.

Läs mer om vinnarna här