Fotobokspriset | 17 Mars 2021

Martin Bogren vinner Svenska Fotobokspriset 2021

Hollow av Martin Bogren är en av tre böcker som vinner Svenska Fotobokspriset 2021. I boken har Martin Boggren undersökt vad vintern i norr för med sig för människan. I tolv år har han rest vintertid i de norra delarna av Europa och med sin kamera fångat både tillståndet av årstidens isolering och den känsliga brytpunkten mellan vinter och vår, då allt förändras.

Film av Lars Dareberg.
Översättning och textning Emily Berry Mennerdahl och Timo Menke.

Hollow – Martin Bogren
Formgivare:
Laure Gilquin
Textförfattare: Caroline Bénichou
Förlag: Adamanthea Publishing

Bläddra i Hollow här! 

Juryns motivering:
I Hollow syns Martin Bogrens kärlek till fotografins och bokens hantverk. Omsorgen i pappersval, bindning och tryck formar den taktila upplevelse som är en stor del av bokens styrka. Här förmedlas ett intimt rum för känslor kring isolering. Med varm återhållsamhet skapas en elegant och poetisk berättelse med en nästan påträngande stillhet. Ett konstnärskap som utstrålar trygghet i det egna uttrycket. Fotografiernas svävande ljus och stämning sprider en tidlös känsla som gör att vi blir berörda.

I Hollow har Martin Boggren undersökt vad vintern i norr för med sig för människan. I tolv år har han rest vintertid i de norra delarna av Europa och med sin kamera fångat både tillståndet av årstidens isolering och den känsliga brytpunkten mellan vinter och vår, då allt förändras. I hans fria sätt att röra sig mellan motiv, landsgränser och kulturer, har han låtit bilderna styra resultatet och i sann Bogren-tradition varit öppen för de kast en bild kan bidra med.

– Den årliga cykeln av isolering under vinterhalvåret är påtaglig för oss nordbor. En ensamhet som återkommer år efter år och som vi paradoxalt nog har gemensam. Vi bär den som en vana trogen. Men så händer det något med oss när vintern släpper taget. Vi bryter med mörkret och öppnar upp för ett annat mentalt tillstånd, säger Martin Bogren. 

Pressmeddelande som PDF
Biografier vinnarna som PDF
Här kan du läsa om de två andra vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2021

Foto uppslag: Tove Falk Olsson