Fotobokspriset | 18 Mars 2021 | SFF

De vinner Svenska Fotobokspriset 2021

Xenia Nikolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville vinner Svenska Fotobokspriset 2021. Bournonvilles 377 fotografier av djur och insekter bildar ett uppslagsverk av mönster och former, Nikolskayas resa i familjens fotspår ger en personlig och historisk berättelse om livet i det forna Sovjetunionen, medan Bogrens starka närvaro skapar en inblick i den känsliga brytpunkten mellan vinter och vår.

De vinner Svenska Fotobokspriset 2021

Xenia Nikolskaya, foto: Alexei Kostromin. Martin Bogren, foto: Åsa Sjöström. Nadja Bournonville, självporträtt.

The House My Grandfather Built är en fotografisk historia om kärlek. En universell berättelse i en personlig skildring med utgångspunkt i huset som Xenia Nikolskayas morfar lät bygga utanför S:t Petersburg strax efter Stalins död 1953. 

Xenia Nikolskaya, foto: Alexei Kostromin. Foto bokomslag: Tove Falk Olsson.

– Jag har alltid blickat utåt i mitt fotograferande i jakten på objekt och berättelser som fascinerar och inspirerar mig. Nu upptäckte jag det som alltid funnits där, min egenbakgrund som är rik på allt; historiska platser, politik, familjeöden och kärlek, säger Xenia Nikolskaya.
Läs mer och se en film om Xenia Nikolskaya och hennes bok här.

I Hollow har Martin Bogren undersökt vad vintern i norr för med sig för människan. I tolv år har han rest vintertid i de norra delarna av Europa och med sin kamera fångat både tillståndet av årstidens isolering och den känsliga brytpunkten mellan vinter och vår, då allt förändras. 

Martin Bogren, foto Åsa Sjöström. Foto bokomslag: Tove Falk Olsson

– Den årliga cykeln av isolering under vinterhalvåret är påtaglig för oss nordbor. En ensamhet som återkommer år efter år och som vi paradoxalt nog har gemensam. Vi bär den som en vana trogen. Men så händer det något med oss när vintern släpper taget. Vi bryter med mörkret och öppnar upp för ett annat mentalt tillstånd, säger Martin Bogren. 
Läs mer och se en film om Martin Bogren och hans bok här.

Med A worm crossed the street utforskar Nadja Bournonville vår biologiska mångfald och vad som händer med djuren och kunskapen om dem när vår värld förändras. Boken utspelar sig på Naturhistoriska Museet i Wien där hon under en månads tid gick mellan källare och vind, öppnade skåp och lådor och sökte i gamla arkiv för att med sin kamera möta de djur som bevarats på museet i århundraden. 

Nadja Bournonville, självporträtt. Foto bokomslag: Tove Falk Olsson

– Det här är en hyllning till djuren och deras existens med en tillhörande uppmuntran till förkovring och kunskap, säger Nadja Bournonville.
Läs mer och se en film om Nadja Bournonville och hennes bok här.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 av Fotoförfattarsektionen inom SFF för att uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning.
– I samband med 25-årsjubileet har vi valt att lyfta fram tre olika författarskap på djupet. Årets jury har utsett fantastiska fotografiska berättelser som visar på den bredd och kvalitet svensk fotoboksutgivning har, säger Annika Thörn Legzdins, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

De tre vinnarna har utsetts av en jury bestående av Samira Bouabana, grafisk formgivare, Jaakko Heikkilä, fotograf, Linda Maria Thompson, konstnär, Rikard Laving, fotograf, Helene Boström, delägare i konstbokhandeln Konst-ig.

Bläddra i de tre vinnande böckerna här!

För ytterligare information, kontakt med de nominerade samt pressbilder, kontakta:
Moa Abrahamsson, Abby PR, 070-791 20 00, moa@abbypr.se
Annika Thörn Legzdins, ordförande Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund,
070-884 80 10, annika@legzdins.se.

Pressmeddelande som PDF
Pressbilder
Biografier vinnarna som PDF
Länk till Fotoboksprisets katalog 2021
Mediesammanställning – press Svenska Fotobokspriset 2021