Fotobokspriset | 17 Mars 2021

Nadja Bournonville vinner Svenska Fotobokspriset 2021

A worm crossed the street av Nadja Bournonville är en av tre böcker som vinner Svenska Fotobokspriset 2021. I boken utforskar Nadja Bournonville vår biologiska mångfald och vad som händer med djuren och kunskapen om dem när vår värld förändras. Boken utspelar sig på Naturhistoriska Museet i Wien där hon under en månads tid gick mellan källare och vind, öppnade skåp och lådor och sökte i gamla arkiv för att med sin kamera möta de djur som bevarats på museet i århundraden.

Film av Lars Dareberg.
Översättning och textning Emily Berry Mennerdahl och Timo Menke.

A worm crossed the street – Nadja Bournonville
Formgivare: Joachim Bartsch
Textförfattare: Dikten Alfabet av Inger Christensen
Förlag: Fotohof edition

Bläddra i A worm crossed the street här!

Juryns motivering:
En voluminös bok som i fotografisk tradition binder samman konst och vetenskap. Med känslig blick som inte värjer sig för det groteska, avbildar Bournonville urblekta och torkade djur, konserverade och undangömda i samlingar på Naturhistoriska museet i Wien. På varje uppslag återfinns strävan att fånga och bevara liv, men döden är alltid närvarande. Genom repetitionen i hundratals detaljrika fotografier av texturer, mönster och former blir naturens vackra mångfald synliggjord. I samspelet mellan formgivning och fotografi lyckas Bournonville att förena finstämdhet med arkivets uppriktighet. 

Med A worm crossed the street utforskar Nadja Bournonville vår biologiska mångfald och vad som händer med djuren och kunskapen om dem när vår värld förändras. Boken utspelar sig på Naturhistoriska Museet i Wien där hon under en månads tid gick mellan källare och vind, öppnade skåp och lådor och sökte i gamla arkiv för att med sin kamera möta de djur som bevarats på museet i århundraden. Med sin omsorgsfulla blick har hon närgånget fångat djuren i deras nuvarande tillstånd och på vägen hittat gemensamma mönster, fläckar och former som tillsammans bildar ett tydligt språk. Bilderna på djuren ställs i dialog med den tillhörande dikten Alfabet av Inger Christensen. I ordningsföljden av de 377 utvalda svartvita fotografierna som baseras på möten och repetition, uppstår en böljande rytm genom hela boken.

– Det här är en hyllning till djuren och deras existens med en tillhörande uppmuntran till förkovring och kunskap, säger Nadja Bournonville.

Pressmeddelande som PDF
Biografier vinnarna som PDF
Här kan du läsa om de två andra vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2021

Foto uppslag: Tove Falk Olsson