Fotobokspriset | 14 Febr 2023 | SFF

Salad Hilowle nominerad till Svenska Fotobokspriset 2023

Salad Hilowles bok Halima om de sina är en av fem nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023.  

En film av Lars Dareberg. Översättning och textning Emily Berry Mennerdahl och Timo Menke.

Salad HilowleHalima om de sina (Volante) 
Formgivare: Oskar Laurin
Textförfattare: Salad Hilowle 
Redaktör: Mattias Pettersson 

Juryns motivering: Denna lekfulla och musikaliska bok om en kvinnas öde rör sig mellan Mogadishu och Umeå och är en allmänmänsklig berättelse om migration och exil. Det är även en berättelse om Sverige i dag. Bild och text förenas med lekfull typografi och resulterar i en levande och filmisk historia som berör. 

Salad Hilowle (1986) är konstnär och filmskapare. Nu kan han även titulera sig som fotoförfattare med debutboken Halima om de sina, med vilken han är nominerad till Svenska Fotobokspriset 2023. I sina tidigare konstprojekt har Hilowle uppmärksammats för hur han speglar samtiden med historiska referenser, ofta med fokus på revir, gränser, olikheter och samhörighet. I Halima om de sina har han skapat en berättelse som rör sig mellan verklighet och fiktion och mellan familjehistoria och samtid, presenterat i en fin balans mellan text och bild. Resultat är lika mycket ett konstverk som ett dokument och lika mycket en roman som en fotobok.

Foto: Tove Falk Olsson

Halima om de sina utgår från Salad Hilowles mormors erfarenheter och upplevelser genom livet i Somalia och det fortsatta livet i Sverige. Boken målar upp en berättelse om hem och hemlängtan, om öden och förändringar, om kulturskillnader och samhörighet. Genom text och arkivbilder får läsaren lära känna den unga nomadflickan från Mogadishu genom sorger, övergrepp, stora förändringar, familj och glädje, från en kontinent till en annan, hela vägen till livet i Ålidhem, Västerbotten. Det är en okänd bild av Somalia som visas upp men också en okänd, och kanske överraskande, bild av Sverige.  

– Halima om de sina är en gestaltning av min mormors liv, men i min egen tolkning. Ibland jämför jag henne med hundraåringen som försvann, men egentligen handlar det om att lyfta det som inte syns, att sätta ljus på en äldre kvinna och förstå hennes erfarenheter, gestalta hennes drömmar och vad som faktiskt blev, berättar Salad Hilowle. 

Berättelsen om Halima är dock inte bara en verklighetsbeskrivning, utan i sann Hilowle-anda finns här en stor dos fiktion. En berättarstil som för den skull inte gör historien mindre äkta. Skrivet som dagboksanteckningar ur mormoderns och den fiktiva Halimas ögon, sammanvävt med arkivbilder från Somalia och egna familjefoton, utforskar Salad Hilowle upplevelserna som inte berättats och ger en levande gestaltning av en kvinna och hennes liv. 

Vi lever i en tid då allt vi gör porträtteras och visas upp för världen, men avsändarna är ofta unga, i alla fall yngre. Jag ville fånga upp den äldre, tysta generationen vars liv och berättelser vi lätt går miste om, säger Salad Hilowle.  

Med fotoboken Halima om de sina gav sig Salad Hilowle in i en helt ny konstform. Inspirationen hittade han i två olika fotoboksutgivningar: Sune Jonssons debutbok Byn med det blå huset från 1959 och Roy DeCaravas The Sweet Flypaper of Life från 1955. Till bägge böckerna återkom Hilowle ofta under processen för inspiration och motivation. Medan Byn med det blå huset är en närgången porträttering i text och bild av ett vardagsliv och en längtan efter hembygden i Västerbotten, visar Roy DeCaravas fotografier livet i Harlem på 1950-talet i en perfekt balans med den fiktiva storyn om huvudpersonen Sister Mary Bradley. 

Foto: Tove Falk Olsson

– De här två publiceringarna blev mina idealböcker som fängslade mig på många sätt. De har en spännande balans mellan fotografi och berättande och mellan verklighet och fiktion, berättar Salad Hilowle. 

Salad Hilowle har en masterexamen i fri konst från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han uppmärksammades stort 2021 med utställningarna Publikt på Kulturhuset Stadsteatern och Vanus Labor på Konstakademien. Tidigare utställningar inkluderar Home is where the Heart is Part II på Österängens Konsthall samt det tidiga verket och utställningen Brev till Sverige på Tierps Konsthall som även visats på SVT. Halima om de sina är Salad Hilowles debutbok, utgiven på Volante förlag. Boken har hyllats av kritiker över hela landet med lovord som ”Den griper tag från första meningen…” och ”Den borde vara obligatoriskt studiematerial..”, (Svenska Dagbladet) och ”Mogadishu vävs samman med Västerbotten i en bildberättelse där en hel släkt blir levandegjord. Ömsint tecknad i ögonblicket och för eftervärlden”, (Aftonbladet). Salad Hilowle är född i Mogadishu, Somalia och uppvuxen i Gävle.

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023

Berättelser som berör på djupet med ett starkt socialt engagemang – så kan de fem nominerade fotoböckerna till Svenska Fotobokspriset 2023 sammanfattas. Läs om de nominerade här.