Fotobokspriset | 15 Febr 2023 | SFF

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023

Berättelser som berör på djupet med ett starkt socialt engagemang – så kan de fem nominerade fotoböckerna till Svenska Fotobokspriset 2023 sammanfattas. Vinnaren utses den 15 mars på Indio Studios i Stockholm.  

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023

Fr. höger till vänster, Cato Lein, foto: Jonas Widhe. Joey Judita Abrait, foto: Josefine Stenersen. Emma Nilsson, foto: Björn Nilsson. Salad Hilowle, foto: Louise Helmfrid. Sven Westerlund, foto: självporträtt.

Fotografiska skildringar om själssår som krig och ockupation skapar i människors kroppar, om vad som är ett hem när man lämnat ett land för ett annat och vad det gör med en plats där någons liv tagits i den allt synligare gängkriminaliteten. Samtidigt utmanas arkitekturfotografiet som genre medan den fotografiska litteraturen hyllas i en 25-årig tidsresa i landskapet och bland människorna i Finnmarken.  

En verklig plats – Sven Westerlund 
Formgivare: Patric Leo 
Medförfattare: Daniel Boyacioglu 
Textförfattare: Mirey Gorgis, Johan Sehlberg, Niclas Östlind 

I samklang med reflekterande text registrerar den topografiska bildserien vardagliga platser i samhället där unga människor skjutits ihjäl. Det är ett chockerande dokument om en av vår samtids svåraste frågor, och föräldrar, syskon och vänners vanmakt ekar i de ödsliga bilderna. 
Läs mer om Sven Westerlund här.

field; scope; site – Emma Nilsson  
Formgivare: Matilda Plöjel 
Medförfattare: Stefano Graziani, Sandra Kopljar, Björn Nilsson, Adriana Seserin 
Textförfattare: Emma Nilsson, Stefano Graziani, Sandra Kopljar, Björn Nilsson, Adriana Seserin  

Landskrona idrottshall agerar nav i Emma Nilssons snillrikt konstruerade publikation där arkivmaterial blandas med registrerande bilder och arkitektoniskt tänkande. Utifrån denna plats berättas en historia om relationen mellan fotografi och arkitektur, men också om blicken, kroppen och rummets relation till ett samhällsbygge.  Läs mer om Emma Nilsson här.

Halima om de sina –  Salad Hilowle
Formgivare:
Oskar Laurin
Textförfattare:
Salad Hilowle
Redaktör:
Mattias Pettersson 
 
Denna lekfulla och musikaliska bok om en kvinnas öde rör sig mellan Mogadishu och Umeå och är en allmänmänsklig berättelse om migration och exil. Det är även en berättelse om Sverige i dag. Bild och text förenas med lekfull typografi och resulterar i en levande och filmisk historia som berör. Läs mer om Salad Hilowle här.

Book of Sorrow – Joey Judita Abrait
Formgivare:
Gösta Flemming, Joey Judita Abrait 
Textförfattare:
Aurimas Švedas
Redaktör:
Gösta Flemming 

Europas himmel vilar tung över landskap, människor och djur. De lågmälda fotografierna från det postsovjetiska Litauen verkar utspela sig i ett historiskt mellanrum. Byggnader, barn och blickar tycks vänta på något; kamerablicken söker efter svar, sveper över stad och land, registrerar och formulerar.
Läs mer om Joey Judita Abrait här.

Northern Silence – Cato Lein
Formgivare:
João Linneu, Fernanda Fajardo 
Textförfattare:
Sophie Allgårdh
Redaktör:
André Frère  

En poetisk och dramatisk skildring av nordligaste Norge där fotografen har sitt ursprung. Uttrycksfulla porträtt av människor och landskap, där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna. Detta mångåriga projekt speglar en plats i förändring. Formgivning och tryckkvalitet förstärker läsarens upplevelse.
Läs mer om Cato Lein här. 

De fem nominerade har utsetts av en jury bestående av Annika Elisabeth von Hausswolff, fotograf, bildkonstnär och adjungerad professor i fotografi vid HDK-Valand i Göteborg. Joanna Helander, fotograf, filmare, författare och översättare. Åke Ericson, fotojournalist/dokumentärfotograf. Maryam Fanni, grafisk designer, frilansskribent och doktorand i Design vid HDK-Valand i Göteborg. Annika Liljengren, bibliotekarie. Läs mer om årets jury här.

————————————————–

För ytterligare information samt kontakt med de nominerade, kontakta: Moa Abrahamsson, Abby PR, 070-791 20 00, moa@abbypr.se, eller Annika Thörn Legzdins, ordförande Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund,  070-884 80 10, annika@legzdins.se.  

Du hittar pressmeddelande, pressbilder och författarnas biografier i vårt pressrum.

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 med syfte att främja svensk fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 40 000 kronor, övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.  

Fotoboksprisgalan 15 mars

Vinnaren av Svenska Fotobokspriset 2023 koras vid en gala på Indio Studios i Stockholm den 15 mars. Vill du komma på galan? Anmäl dig här. Foto: Per Englund.