Fotobokspriset | 14 Febr 2023 | SFF

Sven Westerlund nominerad till Svenska Fotobokspriset 2023

Sven Westerlunds bok En verklig plats är en av de fem nominerade fotoböckerna till Svenska Fotobokspriset 2023. 

En film av Lars Dareberg. Översättning och textning Emily Berry Mennerdahl och Timo Menke.

Sven WesterlundEn verklig plats (Ordfront Förlag) 
Formgivare: Patric Leo 
Medförfattare: Daniel Boyacioglu 
Textförfattare: Mirey Gorgis, Johan Sehlberg, Niclas Östlind 

Juryns motivering: I samklang med reflekterande text registrerar den topografiska bildserien vardagliga platser i samhället där unga människor skjutits ihjäl. Det är ett chockerande dokument om en av vår samtids svåraste frågor, och föräldrar, syskon och vänners vanmakt ekar i de ödsliga bilderna. 

Sven Westerlund (1953) är fotograf, lärare, utställningsproducent och fotoförfattare. Hans fotoboksprisnominerade bok En verklig plats är ett känsloladdat och kraftfullt nedslag i en mörk verklighet med senaste årens dödsskjutningar i Stockholm som utgångspunkt. Sven Westerlund har fotograferat och dokumenterat samtliga 42 platser i Stockholmsområdet där människor skjutits ihjäl under åren 2020 och 2021. Fotografier som var och en för sig kan upplevas som intetsägande, men när de presenteras tillsammans i boken uttrycker de tragedi, anonymitet, liv, familj och död. Tillsammans med poeten, musikern och dramatikern Daniel Boyacioglus personliga, närgångna, och ibland humoristiska texter, förevigas berättelsen med en värme som väger upp Westerlunds kyliga bildspråk.   

Foto: Tove Falk Olsson

– Här sköts nån ihjäl. Dagen innan var det en annan plats, Daniel Boyacioglu. 

 I kontakt med En verklig plats är det omöjligt att inte bli berörd. Och omöjligt att inte ställa frågor som kunde jag ha varit där? Vem är jag i förhållande till denna gata? Till denna stad? Det är en känslofylld djupdykning rakt in i samtiden där platserna, i all sin vardaglighet förevigas i fotografierna, platser där det skett brutala avrättningar på öppen gata, vid en park, en busshållplats, en port. En verklig plats är en tung skildring av Stockholms kriminalitet, men också en slags dokumentation av människor som levde mitt ibland oss.  

– Det är tudelat för mig att glädjas över En verklig plats trots att jag är otroligt stolt över arbetet och det fina mottagande som vi har fått. Det har tagit tid att smälta intrycken som varit emotionellt jobbiga att arbeta med under en så lång tid. Ibland har jag fått lägga kameran åt sidan, åka hem igen för att sedan återvända till platsen där någon ung person nyligen blivit avrättad, säger Sven Westerlund. 

Idén till fotoboken En verklig plats fick Sven Westerlund då han av en tillfällighet befann sig i närheten av den plats där en 12-årig flicka sköts ihjäl en augustinatt 2020. Brottsplatsen var då fortfarande välbesökt, och det var då nyfikenheten väcktes för alla de brottsplatser som förblivit okända, precis som offren. På en nyhetssajt kunde Westerlund, efter lite research, hitta en karta över var brotten hade begåtts i Stockholmsområdet. Varje brott var markerat på kartan med en liten pistol i olika färger där alla röda pistoler innebar en dödsskjutning. Sven Westerlund bestämde sig för att försöka hitta platserna, besöka dem och fotografera dem.   

 – I debatten om den pågående kriminaliteten är det oftast förövarna, de brottsmisstänkta som vi läser om. Mitt i all rapportering blir det därför svårt att komma ihåg att bakom varje dödsskjutning finns offret, offrets familj, vänner, grannar, skolkamrater. Med de till synes tomma motiven vill jag ge betraktaren en förnimmelse av människorna, de som saknas, säger Sven Westerlund. 

Foto: Tove Falk Olsson

Precis som i mediabilden håller Sven Westerlund offren anonyma i sina fotografier. Delvis på grund av att den enda information han haft tillgång till är ålder och ibland kön. 15-åringen, 23-åringen, 18-åringen. Några av fallen från åren 2020-2021, vars områden Westerlund dokumenterat, är dock mer kända, däribland platsen där artisten Einár blev brutalt mördad och rastplatsen invid McDonalds i Norsborg där berättelsen fick sin början, där Adriana blev skjuten.  

Sven Westerlund studerade fotografi vid Konstfack i Stockholm 1981-1983, bland andra tillsammans med Tuija Lindström som också var en nära vän och senare kollega på Högskolan för Fotografi vid Göteborgs Universitet (1993-1997). Den tidiga inspirationen kom från det egna intresset för amerikansk samtidsfotografi på 1980- och 1990-talen och hans samhällskritiska blick har genomgående varit en del i de projekt han åtagit sig. Sedan 20 år tillbaka ägnar sig Sven Westerlund främst åt att producera konst- och fotoutställningar till flera av Sveriges främsta konstnärer, men står även bakom en rad egna utställningar, bland annat på Moderna Museet, ICP i New York, Fotografie Biennale i Rotterdam och på Centrum för Fotografi i Stockholm. Sven Westerlund bor och är verksam i Stockholm. 

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2023

Berättelser som berör på djupet med ett starkt socialt engagemang – så kan de fem nominerade fotoböckerna till Svenska Fotobokspriset 2023 sammanfattas. Läs om de nominerade här.