Fotobokspriset | 17 Mars 2021

Xenia Nikolskaya vinner Svenska Fotobokspriset 2021

The House My Grandfather Built av Xenia Nikolskaya är en av tre böcker som vinner Svenska Fotobokspriset 2021. Boken är en fotografisk historia om kärlek. En universell berättelse i en personlig skildring med utgångspunkt i huset som Nikolskayas morfar lät bygga utanför S:t Petersburg strax efter Stalins död 1953.

Film av Lars Dareberg.
Översättning och textning Emily Berry Mennerdahl och Timo Menke.

The House My Grandfather Built – Xenia Nikolskaya
Formgivare:
 Amparo Baquerizas
Textförfattare: Xenia Nikolskaya
Förlag: Nikolskaya-Lund Publishing

Bläddra i The House My Grandfather Built här!

Juryns motivering:
Nytagna fotografier, dokument, artefakter och arkivbilder sammanvävs mästerligt till en historia om en plats, en familj och en tid. Boken är en ambitiös och generös dokumentär sprungen ur Nikolskayas eget familjealbum. Ljuset och den poetiska stämningen i hennes bilder skapar ett fönster mot en annan tid. En stor berättelse i ett litet format som förvandlar familjehistorien till en kraftfull skildring av livet under en totalitär regim. Med sidor som viks ut speglas det fysiska arkivets magi och samtidigt blir fotobokens förmåga att förmedla en rik berättelse tydlig.

The House My Grandfather Built är en fotografisk historia om kärlek. En universell berättelse i en personlig skildring med utgångspunkt i huset som Nikolskayas morfar lät bygga utanför S:t Petersburg strax efter Stalins död 1953. Xenia Nikolskaya är uppvuxen i ett land och en stad som inte längre finns – Sovjetunionen, Leningrad. Idag delar hon sin tid mellan Stockholm och Kairo. I The House My Grandfather Built reser hon tillbaka i tiden för att levandegöra en bit av Rysslands historia sett ur sitt eget och sin familjs perspektiv. Resultatet blir en fängslande berättelse som rör sig från Sovjetunionen och Ryssland, Gulag och Sibirien, till huset som bevarat minnen från en förfluten tid.

– Jag har alltid blickat utåt i mitt fotograferande i jakten på objekt och berättelser som fascinerar och inspirerar mig. Nu upptäckte jag det som alltid funnits där, min egen bakgrund som är rik på allt; historiska platser, politik, familjeöden och kärlek, säger Xenia Nikolskaya.

Pressmeddelande som PDF
Biografier vinnarna som PDF
Här kan du läsa om de två andra vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2021

Foto uppslag: Tove Falk Olsson