Fotoförfattarna | 19 Mars 2012

En Hermes på cykel genom Stockholm

Som en rasande stigfinnare i den urbana djungeln: Livsfara, snabba beslut, plötsliga möten, genvägar, omedelbar improvisation, närkontakt med omgivningen, mycket motion och en närstudie av stadslivets alla sidor. Möt livet som cykelbud i omtumlande bilder.

En Hermes på cykel genom Stockholm Bild: laurent Denimal

Ett cykelbuds vedermödor på Stockholmsgator är en omskakande fysisk upplevelse för den som är i rollen. För den som betraktar den kanske ännu mer bara en hisnande känsla av att leva ”on the edge” med pumpande adrenalin. Svensk/franske fotografen Laurent Denimal har under fyra år arbetat med ett bilddokumentärt projekt om ett cykelbuds vardag – hans egen.

Senast jag såg ett bildprojekt av hans hand var det betydligt stillsammare och kontemplativt. Som trädgårdsarbetare dokumenterade han då årets växlingar i Milles gårdens stora vackra trädgård. Laurent Denimal arbetade med en gammal 50-talskamera och bildernas brist på optisk kvalitet blev faktiskt en ny kvalitet i sig genom det bildspråk han arbetade med. Det där lite suddiga, eller minnes-släpiga i bilderna bidrog till en svävande eftertänksamhet, något tidlöst, som ofta vidhäftar bra fotografi.

Bild: Laurent Denimal

Även den här gången har han arbetat med en analog, stryktålig och vattentät kamera som suttit fast på cykelväskans bärrem. Alltid till hands och genom placeringen lite av att vara alldeles längst fram i händelsehorisonten. Det skapar en väldigt fartfylld känsla i bilderna, snabba möten, ögonkast, fokuseringar, panoreringar, avvaktan, målpunkt och leverans.

Allt sker med en väldig fart vilket fotografierna verkligen förmedlar. Rörelseoskärpan är ofta det som markerar den snabba rörelsen genom statsrummet men också i fräcka beskärningar som av styret utan händer med asfalten under, plötsliga hinder, bilar och människor som passerar nära eller på avstånd, arkitekturen som flimrar förbi, skuggor i trånga gatumiljöer och välbekanta stadsvyer som öppnar sig under snabb färd.

Bild: Laurent Denimal

Cykelbudet är ju den moderne springsjasen, en klassisk storstadsfigur i första hand, som nu för kanske femtio år sedan försvann från gatorna som leverantör av matvaror och andra livsnödvändiga prylar som snabbt behövde förflyttas inom stadens hank och stör.
Men cykelbudet är förstås en mycket coolare uppenbarelse, som en elitidrottsman i sina tajta kläder, insektsliknande solglasögon, hjälm  och exklusiva fordon.

Laurent Denimal har gjort ett genialt porträtt på sig själv och alla sina kollegor. En samtidsgestalt i det urbana landskapet, en hjältefigur som likt den antika gudagestalten och skobevingade Hermes ilar kors och tvärs genom trafikkaoset med ett viktigt meddelande i sin ryggväska.

Boken som nu projektet utmynnat i har fått grafisk form av Johannes Molin och är tryckt i en upplaga på 100 numrerade exemplar. Boken finns endast hos bokhandeln Konst-ig, Stockholms Fotoantikvariat, Galleri Konrast och på Fotografiska. Samtliga i Stockholm.

Man kan även få fatt på den via fotografens hemsida: www.laurentdenimal.se

Laurent Denimal: Tour de Stockholm (Eget förlag)

Stefan Nilson