Fotoförfattarna | 14 Juni 2022 | SFF

Fotofokus: Tuija Lindström och villkoren för kvinnliga fotografer

Hur har villkoren för kvinnliga fotografer och konstnärer sett ut och förändrats under 50 år? Välkommen till ett samtal i utställningen med fotograferna Stina Brockman och Emilia Bergmark Jimenez och moderator Mia Bengtsson Plynning.

Fotofokus: Tuija Lindström och villkoren för kvinnliga fotografer

Från vänster till höger: Emilia Bergmark Jimenez, foto: Ida Borg, 'Katrineholm 1985', foto: Tuija Lindström, Stina Brockman, foto: Stina Brockman.

Tuija Lindström banade väg för den subjektiva, personliga fotografin både genom sitt eget konstnärsskap och sin tid som professor på Fotohögskolan. Många av hennes verk skapades i den nära omgivning där familjen och vännerna fanns, till skillnad från många manliga fotografer från samma tid som dokumenterade krig och resor runt världen.  

I samband med utställningen Valokuva- det egna språket, arrangerar Fotoförfattarna inom SFF i samarbete med CFF – Centrum för fotografi och Kulturhuset Stadsteatern ett modererat samtal om den banbrytande fotografen som Tuija Lindström var. 

Stina Brockman (f.1951) är verksam fotograf sedan 1970-talet. Tekniken och det fotografiska hantverket har alltid varit av stor betydelse i hennes konstnärsskap, där nära porträtt, studier av kroppar och flytande skuggor öppnar för associationer, ifrågasättande av normer och djupdykningar i det mänskliga psyket. Stina Brockman är representerad bla på Moderna Museet och Hasselblad, och är aktuell i maj 2022 med en vistelse på Cité Internationale des Arts i Paris.

Emilia Bergmark Jimenez (f.1982) arbetar som kommersiell fotograf med ett starkt feministiskt engagemang och fokus på representation och mångfald. Bland hennes uppdragsgivare finns: IOGT-NTO, Apoteket, Utbildningsradion, Hjärt och Lungfonden, Riksteatern mfl. Som författare debuterade hon 2020 med boken En förälders födelse, som handlar om när hennes son Miguel föddes, om komplexiteten att vara förälder och kvinna.

Mia Bengtsson Plynning är nationell samordnare för CFF – Centrum för Fotografi, medlem av föreningen Tuija Lindström som förvaltar och bevarar Tuija Lindströms fotografiska arv, och delägare av Link Image.

När? Onsdag 15 juni kl 17.30-18.30 i Galleri 5, vån 5 Kulturhuset Stadsteatern. Inträde ingår i entrébiljetten till utställningen. 

Mer information samt biljettbokning hittar du här.