Krönika | 30 Maj 2015 | SFF

Fotosverige är åldersfixerat

Det krävs en oerhörd begåvning och vassa armbågar idag för att komma fram och få uppdrag. Lena Gullberg, Camera Link, skriver om villkoren för fotografer i dag. ( Fotografisk Tidskrift nr 2/2015)

Fotosverige är åldersfixerat Foto: Jimmy Backius

När jag började arbeta med fotografi i början av 90-talet fanns relativt få äldre fotografer men de var alla var duktiga och väl anlitade. I dag har fotograferna inte fullt så lång karriär. Visst finns det många som kan arbeta och försörja sig även efter 50 års ålder men många jag träffar märker av färre jobb och förfrågningar. Jag märker också en ökad efterfrågan på "nya" fotografer. Om vi tittar i tidningarna i Sverige verkar det finnas ett stort intresse av att jobba med just unga fotografer. Jämför med de internationella modetidningarna här man ofta håller kvar vid sina stora namn. Utomlands utvecklas folk med tiden som råder men håller fast vid sina arbetsrelationer. Oavsett hur gammal man blir. Men inte här i samma utsträckning. Vad beror det på? 

En fotograf kan ju självklart jobba långt efter 60 års-strecket. Det känns som att vi i Sverige är enormt åldersfixerade. Kanske beror det på att vi är ett litet land där samma namn figurerar ofta. Eller så kan det bero på att kunderna/uppdragsgivarna blir allt yngre. Många framgångsrika ADs har gått vidare till andra yrken. Det är kanske inte konstigt att många vill lämna en bransch som blir alltmer kund- och projektledarstyrd. 

I många år fanns det relativt få kvinnor i branschen men det har förändrats. Jag har föreläst på bland annat Gamleby fotoskola, sist hade jag en klass med 24 tjejer och 2 killar.

Det positiva med att fotografin förändras är att det har blivit något som alla kan ta till sig, fotografi finns och syns överallt i vårt liv tack vare alla digitala medier. Den yngre generationen matas tidigt med bilder och påverkas av medier och i dag finns många kvinnliga förebilder. 

Inga dyra systemkameror och mörkrum behövs. Vem som helst kan skapa en blogg, starta ett konto på Tumblr, Instagram och Pinterest.  Fotograferna måste vara mer kommunikativa jämfört med förr. Att vara snabb i bildval och ha full kontroll över efterarbetet har blivit en stor del av arbetet. Oavsett om man gör egen retusch eller anlitar professionella retuschörer. 

Att synas och visa vem man är; vad man tycker och tänker har blivit viktigt.  Det krävs en oerhörd begåvning och vassa armbågar idag för att komma fram och få uppdrag. Det som också kommer med stormsteg är att fotograferna också ska kunna leverera rörlig media. I dag är det vanligt att man samtidigt med fotograferingen gör rörligt material till webben.  Vi lever i ett snabbt föränderligt samhälle, vem vet vad som krävs i framtiden? 

Jag tycker att det är en fantastisk rolig och spännande tid just nu och är nyfiken på hur branschen kommer att utveckla sig. Begränsningarna finns bara hos oss själva. I morgon är dagens unga också äldre, ska de behöva byta karriär efter några år eller finns plats för dem då också? Jag hoppas det.

 


Lena Gullberg, ägare av agenturen Camera Link