Kurser | 10 - 24 febr, 2020 | Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm

Hur tänker proffsen? Från stillbild till film, del I

Från rörligt till stillbild med Claes Gabrielson i Stockholm tre måndagar med start 10 februari i samarbete med CFF

Hur tänker proffsen? Från stillbild till film, del I

På bild kursledare Claes Gabrielsson, foto: Maja Hagerman

Många medlemsfotografer i uppger att de förlorat uppdrag på grund av de inte kan filma. Därför har vi senaste året erbjudit alla medlemmar kursen “Från stillbild till film”, den har arrangerats i Göteborg, Malmö, Stockholm och senast i Umeå. Då fler fotografer har hört av sig arrangerar vi nu kursen åter med start i Stockholm under våren. Vill du att vi arrangerar kursen på din ort? Hör efter bland dina branschkollegor och återkoppla till oss på kansliet!

Det här är en kurs för stillbilds-fotografer som just börjat filma 
Rörliga bilder blir allt viktigare. Många som besöker en webbsida väljer att se en film före att läsa en text. Det här är för dig som är stillbilds-fotograf och precis har börjat med rörlig bild. Hur tänker man och hur börjar man? Hur skulle en erfaren professionell filmare göra i olika situationer.

Kursen är en verktygslåda i planering och praktik kring en mindre filminspelning och är tänkt att fylla det kunskapsbehov som finns när exempelvis stillbilds-fotografer och kommunikatörer ska leverera rörligt material till undervisningsfilmer eller till information på webbsidor. 

Kursledare: Claes Gabrielsson, fotograf och redigerare
Plats: galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Hitta hit!
När: måndagar 10/2, 17/2 och 24/2, kl: 18.00 – 21.00
Anmälan senast: 3 februari till claesgabrielson@telia.com
Kostnad: 2 900 kr ex moms

KURSINNEHÅLL
• Hur börjar man samla in bilder och ljud till en bildberättelse? • Vilken typ av bilder behövs? Vad är bildskillnad?
• Hur gör jag för att få ett bra ljud? Kursen går igenom de vanligaste mikrofontyperna och förklarar i vilka olika situationer de används.
• Varifrån kommer ljuset? Hur gör man ett snabbt, snyggt och effektivt ljus i exempelvis intervjusituationer. I kursen får du se och prova på hur ljuset kan förändras för olika behov.
• Vissa dramaturgiska begrepp förklaras och även de vanligaste begreppen som används, som exempelvis ”Synk”, ”Linjen”, ”A men inte B”, och ”Minsta möjliga bild” m.m.
• Hur gör man ett anslag och vad är en bra speakertext?

Dag 1: Presentation, genomgång av bakgrundskunskaper. Claes visar exempel ur sitt arbete och tar upp de vanligaste begreppen som används, exempelvis ”Synk”, ”Linjen”, ”A men inte B” m.m. Hur börjar man samla in bilder och ljud till en bildberättelse? Vilken typ av bilder behövs? Vad är bildskillnad? Hur gör man ett anslag? Vad skiljer filmljussättning från blixtljuset? Genomgång av olika typer av filmlampor. En filmuppgift delas ut. Sätt samman en filmsekvens på mellan 1-2 min. Tema: En plats, en känsla, eller en händelse.

Dag 2: Genomgång av uppgiften, diskussion, feedback. Hur riggar man för en intervju? Positioner, ljus, mikrofoner mm. Hur tänker man om man är ensam fotograf och hur gör man om man arbetar med reporter? Uppgift till nästa träff: att göra och klippa ihop en intervju. Alltså en intervju-sekvens med bilder som hör till innehållet, ”storyn”. Typ 2-3 min.

Dag 3: Genomgång av deltagarnas intervjufilmningar. Samtal, feedback. Vad är bra, vad skulle kunna göras ännu bättre? Vad är minimi-utrustning för att kunna göra enkla jobb? Genomgång av vad som behövs i verktygslådan för att ta klivet från ett stillbildsreportage till en filmad motsvarighet.

Vill du läsa mer om Claes Gabrielsson, se länk!
Har du frågor om kusen går det bra att kontakta Claes direkt på tel: 070 882 23 23.

Så här tyckte några av tidigare deltagare i kursen:
 “Tack för en suverän kurs! Gav verkligen mersmak”– Patrick Degerman, Degerman Bild AB, Skellefteå.

“Stort tack för kursen, jag är supernöjd och tyckte det var konstant nyttig kunskap som matades på! Är ännu mer taggad att fortsätta filma nu” – Kentaroo Tryman, Reklam och Arkitektur fotograf, Ystad.

“Tusen Tack för en jättebra kurshelg! Jag blev verkligen inspirerad och sugen på att filma”  – Eva Lie, Fotograf, Helsingborg

Kursen arrangeras i samarbete mellan CFF – Centrum för fotografi och SFF – Svenska Fotografers Förbund och riktar sig till samt är subventionerade för dess medlemmar. CFF stöds av Kulturrådet, Region Stockholm och Kulturförvaltningen stockholm stad.

Kalender