Kurser | 17 sept - 1 okt, 2018 | Centrum för Fotografi, Stockholm

Kurs: Hur tänker proffsen? Från stillbild till rörligt

SFF och CFF erbjuder en ny kurs för stillbilds-fotografer som just börjat filma.

Kursledare: Claes Gabrielson, fotograf och redigerare

Rörliga bilder blir allt viktigare. Många som besöker en webbsida väljer att se en film före att läsa en text. Det här är för dig som är stillbilds-fotograf och precis har börjat med rörlig bild. Hur tänker man och hur börjar man? Hur skulle en erfaren professionell filmare göra i olika situationer.

Kursen är en verktygslåda i planering och praktik kring en mindre filminspelning och är tänkt att fylla det kunskapsbehov som finns när exempelvis stillbilds-fotografer och kommunikatörer ska leverera rörligt material till undervisningsfilmer eller till information på webbsidor.

Kursstart: 17 september 2018

Kursinnehåll vi går igenom

  • Hur börjar man samla in bilder och ljud till en bildberättelse?
  • Vilken typ av bilder behövs? Vad är bildskillnad?
  • Hur gör jag för att få ett bra ljud? Kursen går igenom de vanligaste mikrofontyperna och förklarar i vilka olika situationer de används.
  • Varifrån kommer ljuset?  Hur gör man ett snabbt, snyggt och effektivt ljus i exempelvis intervjusituationer. I kursen får du se och prova på hur ljuset kan förändras för olika behov.
  • Vissa dramaturgiska begrepp förklaras och även de vanligaste begreppen som används, som exempelvis ”Synk”, ”Linjen”, ”A men inte B”, och ”Minsta möjliga bild” m.m.
  • Hur gör man ett anslag och vad är en bra speakertext?

Tillfälle 1. Presentation, genomgång av bakgrunds kunskaper. Claes visar exempel ur sitt arbete och tar upp de vanligaste begreppen som används, exempelvis ”Synk”, ”Linjen”, ”A men inte B”, och ”Minsta möjliga bild” m.m.

Hur börjar man samla in bilder och ljud till en bildberättelse? Vilken typ av bilder behövs? Vad är bildskillnad?

Hur gör man ett anslag?
Vad skiljer filmljussättning från blixtljuset? Genomgång av olika typer av filmlampor.

En filmuppgift delas ut. Sätt samman en filmsekvens på mellan 1-2 min. Tema: En plats, en känsla, eller en händelse.


Tillfälle 2.
Genomgång av uppgiften, diskussion, feedback.
Hur riggar man för en intervju? Positioner, ljus, mikrofoner mm. Hur tänker man om man är ensam fotograf och hur gör man om man arbetar med reporter? Uppgift till nästa träff: att göra och klippa ihop en intervju. Alltså en intervju-sekvens med bilder som hör till innehållet, ”storyn”. Typ 2-3 min. 

Tillfälle 3. Genomgång av deltagarnas intervjufilmningar. Samtal, feedback. Vad är bra, vad skulle kunna göras ännu bättre? Vad är minimi-utrustning för att kunna göra enkla jobb?
Genomgång av vad som behövs i verktygslådan för att ta klivet från ett stillbildsreportage till en filmad motsvarighet.

Utbildningsansvarig: Claes Gabrielson

Antal deltagare: max 10 deltagare
Tre kurstillfällen: måndag den 17/9 kl 18-12, måndag 24/9 kl 18-21, måndag 1/10 kl 18-21. Samtliga tillfällen på galleriet på CFF.

Anmälan: senast 15 juni till info@centrumforfotografi.se
Betalning: Faktura skickas vid antagning via e-post senast 2 juli. Anmälan är bindande.

Avgift: 2 500 kr ex. moms för medlemmar i CFF och SFF.

Claes Gabrielson är verksam som frilansfotograf och filmare och skriver sedan och har arbetat som videojournalist, inom SVT. Han har varit anställd vid Sveriges Television AB, 1978-2015 och där främst arbetat med dokumentärer och kulturreportage. Har också ingått i flera kulturredaktioner inom konst, litteratur musik. Ex. Rikets Kultur med Sune Nordgren, Nike, Kulturjournalen, Musikspegeln m.fl.

Tillsammans med Maja Hagerman ett antal dokumentärfilmer för Sveriges Television: ”Emanuel Swedenborg, Änglarnas ombudsman”, ”Tusenårsresan”, ”Kelterna”, ”Germaner om konsten att uppfinna sina förfäder” och ”Heliga Birgitta”Hur gör man för att rädda ett folk? (2015).  Han skriver om fotografi på bloggen Sharpness is a bourgeois concept. 

Kalender