Medlem | 1 April 2020 | SFF

“Frukostträffarna är min kontaktyta”

För Luleåfotografen Viveka Österman skapar fotofrukostarna en gemenskap med kollegorna.

“Frukostträffarna är min kontaktyta” Foto: Självporträtt

Foto: Självporträtt

Viveka Österman har precis kommit tillbaka till sin studio efter att ha varit ute på stan och fotograferat en advokater och banktjänstemän, när jag når henne på telefon. Hon bor och arbetar i Luleå, och som frilansande fotograf i den norrbottniska staden får man göra allt möjligt, säger hon.

– Jag har min studio, där jag gör både privatporträtt och företagsjobb. Och så får man åka ut för att göra personalporträtt, verksamhetsfoto, mingel, årsdagar, nyfödda bebisar… Jag får ofta frågan vad som är roligast att göra, men det är faktiskt variationen som är allra roligast.

Idag har Viveka Österman varit medlem i SFF i 19 år.

– När jag gick med var jag anställd, och hade inte en tanke på förbundets arbete med avtal och juridik. Men jag såg det som bra grej för att träffa andra medlemmar. Inte minst på Norrlandsdagarna som brukade anordnas årligen.

Sedan tio år tillbaka driver Viveka Österman eget företag. Det gör att hon idag fått upp ögonen för fler aspekter av SFF:s arbete. Det har också fört med sig att jobbet har blivit mer ensamt.

– Det är knappt någon frilansfotograf här i Luleå som sitter tillsammans med andra fotografer, utan vi sitter för oss själva för det mesta, berättar hon.

Sedan 2012 driver hon därför frukostklubb enligt SFF:s koncept, dit det brukar komma ett tiotal personer som är yrkesverksamma som fotografer i Luleåtrakten.

– Frukostträffarna är ett jättebra sätt att träffa kollegorna. De blir min kontaktyta, och den är väldigt viktig att få. Det finns ju inga andra som riktigt förstår oss fotografer.

Samtalen över hotellfrukosten är ofta utan särskild dagordning. Det blir mycket surrande, som Viveka Österman uttrycker det, vilket kan leda vidare till andra träffar då man samlas kring ett tema eller ett föredrag. Senast berättade en deltagare om erfarenheten av att gå från att fotografera åt dagstidningar i 20 år bli forensisk fotograf åt polisen.

Hittills har Viveka Österman aldrig själv behövt juridisk hjälp från SFF, men hon uppskattar att kunna diskutera relationen till uppdragsgivare med andra fotografer på träffarna.

– Vi måste vara en av de mest utsatta yrkesgrupperna i samhället, med tanke på alla fulavtal och somliga uppdragsgivares syn på upphovsrätt, säger hon.

På grund av corona-krisen planerar vi att anordna fotofrukostar via Zoom.  Mer information kommer