Nyheter | 17 Mars 2016

Aller-avtalet är ett konkret hot mot frilansare

Våra diskussioner med Aller Media har lett fram till en rad förtydiganden i Allers starkt kritiserade avtal. Text: Anki Almqvist och Thomas Riesler.

”Det är inte det smutsigaste avtalet i mediebyken, men ändå ett konkret hot mot existensen för frilansare som tjänar sitt levebröd i tidskriftsbranschen” skriver SFF:s Anki Almqvist och Thomas Riesler.

Det sista samtalet den 11 mars mellan AGA-gruppen och Aller mynnade ut i ett så kallat tolkningsprotokoll. Protokollet blir bindande på samma sätt som avtalet och har gjort det både tydligare och i viss mån bättre. Det omfattar inte längre tidigare levererat material och det finns vissa möjligheter för frilansaren att själv sälja materialet vidare.

Aller Medias rätt att använda materialet flera gånger inom koncernen för en enda förhandlad ersättning kvarstår men en rätt till korrigering av ersättningen är möjlig vid uppenbara felbedömningar. Aller får inte återpublicera eller sälja materialet vidare utan att personer som blivit intervjuade/fotograferade gett sitt samtycke.

Dessa förtydliganden ser vi som positiva, men SFF avråder er trots detta att skriva på av följande anledningar:

Avtalet stryper i praktiken frilansarnas möjligheter att överleva och beroendeställningen till uppdragsgivaren ökar. Aller vill i princip betala EN gång för det som en tidning beställer och sedan använda materialet i alla sina 110 titlar - tidningar och nättjänster - företaget förfogar över i Norden.

Frilansare har möjlighet att sälja materialet själv, men som nischad fotograf, exempelvis inredningsfotograf, är eftermarknaden i Norden stängd - eftersom den då konkurrerar med Allers egen verksamhet. 

Tolkningsprotokollet är alltså ett försök att räta upp den ekonomiska obalansen. Det här landade vi i:

-Avtalet gäller inte för tidigare levererat material.

- Frilansaren kan själv använda materialet i egen marknadsföring efter Allers första användning.

- Det finns en möjlighet att få mer betalt för material som visar sig ha en ”hit-stämpel”. 

- Aller kan bli skadeståndsskyldiga om de ser till att utomstående kommer åt eller använder materialet.

- Det är  Allers ansvar att meddela frilansaren vad som är konkurrerande verksamhet. 

-Tystnadsplikten gäller för båda parter.

-En ersättning på  45 % av bruttoförsäljningspriset utgår till frilansaren om Aller säljer materialet vidare till tredje part.

-Aller måste fråga om de ska sälja till reklam utanför Aller-koncernen och givetvis att frilansaren då ska ha betalt.

Övriga punkter att ha koll på är:

 - Aller har rätt att använda materialet du levererar inom Allers samtliga verksamheter i alla former av medier, analoga som digitala.

- SFF, BLF, ST och SJF har enats med Aller om att avstämning av det nya ersättningssystemet ska ske sex månader från protokollets underskrift och sedan löpande årsvis.

- Du kan själv sälja materialet efter att Aller först publicerat materialet till icke konkurrerande medier inom Norden och vem som helst utanför Norden.

- Om sålt material inte har publicerats efter 12 månader efter leverans har du rätt att sälja det vidare. Det bör dock först stämmas av med Aller.

- Det material du levererat kommer att omfattas av avtalet under hela upphovsrättens giltighetstid, dvs 70 år efter din död. Det går i princip inte att säga upp avtalet för det material som omfattas av avtalet. 

Sammanfattningsvis är Allers ramavtal dåligt för de allra flesta frilansarfotografer. Det är inte det smutsigaste avtalet i mediebyken, men ändå ett konkret hot mot existensen för frilansare som tjänar sitt levebröd i tidskriftsbranschen.

Frilansare och upphovsrättskrigare, värna om varandra- skriv inte på!

17 mars 2016

Anki Almqvist, ordförande och Thomas Riesler förbundsjurist, Svenska Fotografers Förbund 

Se även kommentarer i bifogad PDF om varför du inte ska skriva på ramavtalet med Aller Media AB: