Nyheter | 18 Mars 2021 | Jenny Morelli

Fotografen Sanna Sjöswärd förlorar mot RWA

Den 17 mars 2021 kom domen från Patent- och marknadsdomstolen, Stockholms Tingsrätt i målet mellan fotografen och författaren Sanna Sjöswärd och Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse (RWA). Sanna Sjöswärd förlorade målet och blir skyldig att betala nästan 1 miljon kronor.

Bakgrunden är en tvist om användandet av Sanna Sjöswärds bilder i utställningen Fading Stories- pass them on som bland annat visades på Fotografiska 2019. Sanna Sjöswärd ansåg bland annat att RWA gjort sig skyldiga till olovligt nyttjande, utebliven namnangivelse och att varumärket Fading stories- pass them on ska tillfalla henne. RWA ansåg att Sanna Sjöswärd redan erhållit ersättning för det utförda arbetet, att den aktuella användningen var i enlighet med parternas avtal och att man enligt god sed angivit Sanna Sjöswärds namn vid användandet av hennes bilder. Domstolen gick på RWAs linje och dömde Sanna Sjöswärd att betala 975 250 kronor till RWA för dess rättegångskostnad.

F har sökt Sanna Sjöswärd som avböjer att kommentera men som skriver att hon tänker överklaga. (uppdaterad 19 mars)

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Vi visar en portfolio med Charlie Drevstam. Vi publicerar en exklusiv intervju med Anders Petersen, vi uppmärksammar de tre vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2021, vi visar bilder av Årets fotograf och Årets Rookie och Årets bild. Vi skriver om hur man kan jobba med rörlig bild, vi berättar om fotografen Emil Heilborn och vi undersöker hur AI lär sig läsa bilder. Med mera. Foto: Charlie Drevstam. Läs mer