Nyheter | 8 Dec 2021 | Björn Axel Johansson

Goodwins kameror hittade i SFFs källare

När fotohistoriker Björn Axel Johansson, inför kansliets flytt, gick igenom arkiven i källaren på Svenska Fotografers Förbund hittade han bland annat kameror och objektiv som tillhört Henry B Goodwin. Text och bild: Björn Axel Johansson.

Goodwins kameror hittade  i SFFs källare Foto: Björn Axel Johansson

Tillhört Henry B Goodwin.

Den kände fotografen Henry B. Goodwin levde 1878-1931. Efter hans död skänkte hans änka Ida ett par kameror och annan fotoutrustning till SFF. Goodwins advokat och familjens vän, Ulf von Konow, förmedlade donationen. Mottagare var förbundsdirektör Karl Sandels på SFF, chefredaktör på Fotografisk Tidskrift åren 1953-1960. Eftersom Ida Goodwin avled 1963 gjordes sannolikt den odaterade donationen under 1950-talet eller tidigt 1960-tal. Den fotografiska apparaturen har i ett halvt sekel förvarats i kansliets arkiv

Photosphere, en liten fransk handkamera helt i metall som började säljas 1889. Detta tidiga exemplar saknar den briljantsökare som kunde fästas på lång- eller kortsidan. Den ovanliga domen innehåller en halvklotformad så kallad giljotinslutare. Kameran tillverkades i flera storlekar för glasnegativ i dubbel- eller växelkassetter: 8×9, 9×12, eller 13×18 centimeter. En modell för stereobilder var anpassad till formatet 9×18 centimeter.

No 3 Kodak Junior. Modellen lanserades 1889 och var avsedd att laddas i mörkrum. Den innehöll en stor negativrulle för bilder i format 8×10,5 centimeter. Kameran tillverkades i drygt fyra tusen exemplar och produktionen upphörde 1897. För att ställa in exponeringstiden och bländare fälldes fronten fram med hjälp av den lilla öglan. Den här välhållna kameran har även kvar objektivskyddet i sitt snöre.

Voigtländer. Ett större objektiv ingår i donationen. Det är en klassisk så kallad Petzval-kanon från Voigtländer & Sohn i Wien med tillverkningsfilial i Braunschweig. Friedrich Voigtländer introducerade världens första porträttobjektiv 1840 i samarbete med matematikprofessorn Joseph Petzval. Det ljusstarka objektiven förkortade exponeringstiderna och lade så småningom grunden till porträttateljéernas framgångsrika verksamhet. Voigtländers objektiv kom att dominera marknaden under hela 1800-talet och även en bit in på 1900-talet. Detta objektiv är avsett för en så kallad insticksbländare som dock saknas. Objektivet har serienummer 21 424 och hör därmed till 1800-talets senare del.

Gåvobrevet.

Foto: Björn Axel Johansson.

Läs artikel om Henry B Goodwin i Fotografisk Tidskrift nummer 4/2020. Ögonblick i växande storstad

 

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Vi intervjuar Hilde Honerud, Anna Clarén och skriver om Magnum-fotografen Jonas Bendiksens kontroversiella bok. Vi rapporterar från Paris Photo, recenserar böcker, skriver om juridik och teknik och snackar med en säljcoach. Med mera! Foto: Jonas Bendiksen Läs mer