Nyheter | 12 Okt 2009 | SFF

Herta Müller i fotobok av Kent Klich

Nobelpristagaren i litteratur, Herta Müller, skrev förordet i Kent Klichs fotobok "Ceausescus barn" från 2001.

Herta Müller i fotobok av Kent Klich © Kent Klich

Fotoboken "Ceausescus barn" utkom på Journal förlag år 2001, och tillägnades Rumäniens alla hiv-positiva barn och deras föräldrar, personal på barnhem och sjukhus samt icke-statliga organisationer.

Transfusioner istället för mat
Aborter var förbjudna i Ceausescus Rumänien, och ofruktsamhet gav böter. Istället uppmanades föräldrar att överlämna barn till staten om de inte själva kunde ta hand om dem. I slutet av 1980-talet var hundratusentals barn institutionaliserade.

Det rådde stor misär på många av barnhemmen, inte minst handikappade barn vanvårdades å det grövsta. Samtidigt rådde skriande matbrist, och undernärda barn gavs blodtransfusioner istället för vitamin- och näringsrik mat.

Genom osteriliserade kanyler och infekterade blodtransfusioner blev tiotusentals barn systematiskt hiv-smittade, något staten under diktatorn ignorerade.

Ceausescus barn
Efter diktatorns fall reste Kent Klich in i landet tillsammans med ett läkarteam. Det resulterade i fotoboken "Ceausescus barn" - med förord av exil-rumänskan Herta Müller.

- Jag gjorde som jag brukar göra när jag gör ett projekt i en kultur jag inte känner, jag kollade upp vilka lokala författare som skrev om detta, berättar Kent Klich.

Via en redaktör på det brittiska litteraturmagasinet Granta som tidigare publicerat ett reportage om projektet fick Kent Klich numret till Herta Müller, som då flyttat till Berlin.

- Hon sa att hon inte visste så mycket om barnhemsbarnen, men jag bad henne att skriva något om hur det var att leva under Ceausescus diktatur.

Det ledde till texten ”En god människa är lika mycket värd som ett stycke bröd”, som inleder Kent Klichs fotobok.

Enda på svenska marknaden
Boken innehåller ett antal porträtt och levnadshistorier från barn på St Laurence barnhospis och barnhemmet i Cernavoda i Rumänien.

För närvarande är "Ceausescus barn" den enda text av Herta Müller på svenska, som finns tillgänglig på den svenska marknaden.

Se inslag från SVT:s Kulturnyheterna . (Dra fram spelaren till 4.40.)