Nyheter | 6 Nov 2019 | Jenny Gustafsson

Nytt fotogalleri öppnar i Stockholm

– Det är intressant att Sverige håller på att komma ikapp internationellt sett och viss fotografi har nu fått komma in i finrummet. Vi vill vara med på denna resa, och hoppas kunna få vara med och öppna upp folks ögon för fotografi. Den 7 december öppnar ett nytt fotogalleri i Stockholm. Läs vår intervju med Linda Forsell, en av grundarna till galleriet Kadmos One.

Nytt fotogalleri öppnar i Stockholm PENALTY av Mandy Barker

Foto: Mandy Barker från serien Penalty. ”Departing from the social-documentary genre of depicting climate change, Ocean Obscura assembles a selection of images with celestial beauty, that ultimately recounts a darker picture of the environmental crisis of today.” Curators statement, Malin Riley.

Hej Linda Forsell, en av grundarna av fotogalleriet Kadmos One som har sitt första öppna vernissage den 16 november i en gammal tobaksfabrik i Gamla Stan. Hur uppkom initiativet att starta just ett fotogalleri?
Vi är vänner sedan länge och har ett gemensamt intresse av bildkonst, framförallt fotografi. En kväll för ca tre år sedan satt vi som vanligt och diskuterade, och Jacob berättade att han hade tillgång till en lokal som nu stod oanvänd. Då väcktes idén med att starta ett galleri. 

Vi var överens om att vi tycker att det finns en lucka i Stockholms scen för kontemporär och historisk konceptuell fotografi som inte nödvändigtvis är fokuserad på bildjournalistik, och vill visa verk inom denna genre. Vårt fokus ligger på verk som vi tror kan utvecklas och växa med hjälp av noggrann kurering men som samtidigt håller högsta klass rent konstnärligt. Och vårt mål är att jobba för dessa fotokonstnärer och hjälpa dem få en plats på konstmarknaden. 

Vi ser också gärna att det vi visar har någon form av koppling till samhällsfrågor men detta är inget måste. Eftersom det är viktigt för galleriet att inte stagnera kommer vi att representera fotograferna under en begränsad tid och i specifika projekt. 

Vilka vill ni ska komma och besöka ert galleri?
Vi hoppas locka alla som är intresserade av fotografi som konstform, samt samlare. 

Vad tänker du kommer vara de största utmaningarna och de största fördelarna med att driva ett fotogalleri idag
Fotografi har länge betraktats på ett visst avstånd av konstsamlare i Sverige medan globalt har fotografi, analogt som digitalt, länge varit samlarobjekt. Det är intressant att Sverige håller på att komma ikapp internationellt sett och viss fotografi har nu fått komma in i finrummet. Vi vill vara med på denna resa, och hoppas kunna få vara med och öppna upp folks ögon för fotografi. Naturligtvis är det också en utmaning att hitta intressanta konstnärer, men detta känner vi, med vår bakgrund, större trygghet i.

Vad tycker du karakteriserar fotokonst-scenen just nu? 
Jag kan nog inte uttala mig om alla genrer av fotokonst, då jag framförallt har mina rötter i den dokumentära världen. Men från det perspektivet så skulle jag säga att scenen har mognat på senare år. När den digitala bilden och bildbehandling i dator växte fram så präglades foto under tid av överbearbetning och bilder som förvrängts mycket i efterarbetet. 

Nu ligger återigen mycket vikt på den initiala processen vid fotograferingstillfället, innehållet i bilden, samt mer sparsmakad och högkvalitativ efterbehandling. Naturligtvis används fortfarande bildbehandling, exempelvis Mandy’s bilder är ju montage, men grunden hon bygger på håller mycket hög kvalitet.

När galleriet öppnar så öppnar även utställningen med Mandy Barker, hur hamnade valet på just hennes verk för ert galleri?
Redan första gången vi satt och spånade potentiella konstnärer till vårt galleri så kom Mandy på tal. Antony, som tidigare bott i Storbritannien, arbetade tillsammans med henne för sju år sedan när hon just påbörjat sitt fotografiska verk om marin förorening. Vi tyckte redan då att hennes fotografi var tidlöst och samtidigt är tankeväckande och nyskapande. Därefter har det varit otroligt intressant att följa hennes resa från nyexaminerad student till prisbelönt internationellt erkänd fotograf. Hon har på senare år fått The Royal Photographic Society’s Environmental Bursary 2012, nominerats till det prestigefyllda priset Prix Pictet (2017) och ställts ut på institutioner som V&A och Smithsonian. Med inriktning på miljöfrågor är hon också helt rätt i tiden.

Linda Forsell är frilansande fotograf med sina rötter i bildjournalistik och dokumentär fotografi. Hon arbetar parallellt med egna långtgående projekt och uppdrag för framförallt skandinavisk och internationella media. Hennes arbete har ställts ut runt om i Sverige samt internationellt i bland annat Holland och USA. Nu tar hon steget till att producera utställningar av andras arbete. 

Linda Forsell

Kadmos One är ett fotogalleri grundat av Linda Forsell, Jacob Rosenholm, Malin Riley och Antony Riley. Den 7 december öppnar galleriet med utställningen Ocean Obscura med foto-konstnären Mandy Barker. Galleriet är öppet för allmänheten på utvalda datum och enligt överenskommelse. Varje utställning har ett allmän och ett privat vernissage. Kadmos One ligger i på Skeppsbron 46 i Gamla Stan. Läs mer om galleriet här