Nyheter | 30 Juni 2022 | Jenny Morelli

Nytt ukrainskt fotoarkiv

En grupp journalister och fotografer har fått svenskt stöd för att skapa Ukrainian Warchive, ett digitalt fotoarkiv. 

Nytt ukrainskt fotoarkiv

Foto: Dmytro Kozatsky. En soldat från Azov-regementet står i ruinerna av Azovstals stålverk under belägringen i Mariupol. Ukraina, maj 2022.

Målet är att bevara dokumentärt material från den ryska invasionen och att ge stöd till ukrainska fotografer som dokumenterar händelserna i sitt hemland. 

-Idag ser vi inte bara ryska missiler som försöker förstöra ukrainska städer men också hur, den ryska diktaturen, genom offentlig propaganda, förvränger och försöker utplåna historien, den förnekar existensen av en ukrainsk kultur som sådan. Arkivets utgångspunkt är att bevara fotografiska bevis från kriget, redan nu, tillsammans med berättelserna om dess uppkomst” säger fotografen och kuratorn Misha Pedan.

Hundratals fotojournalister skildrar kriget i Ukraina. Många av dem arbetar vid fronten och riskerar livet. Enligt Ukrainian Warchive har redan 33 journalister blivit dödade i kriget, varav 8 i tjänsten.

Det nya arkivet stöds av både Svenska Institutet och Hasselbladsstiftelsen. Genom att stödja arkivet finns även målet att stödja ukrainska fotografer. Arkivet ska vara en säker plats för dem att lagra sitt material. Det skapas som en interaktiv plattform och man ska kunna söka på datum, plats, upphovsperson och teman i en stor fotografisk samling.

-Det finns behov av en plattform som filtrerar, verifierar och bevarar visuellt innehåll om kriget – för att bevara viktiga bevis och starta en trovärdig källa för material till media, det civila samhällets organisationer, kuratorer och framtida forskare, säger Misha Pedan.

Bakom Ukrainian Warchive står fotografen Misha Pedan, Evgenij Safonov, medgrundare av ”Bird in Flight”, ”Keep Going”, Katerina Sergatkova, medgrundare av Zaborona och 24-02 Journalism Emergency Fund och Emine Ziyatdinova, fotograf och konsult för Thomson Reuters Foundation.

Vill du veta mer. Kontakta Misha Pedan

Bildtext: Dmytro Kozatsky: En soldat från Azov-regementet står i ruinerna av Azovstals stålverk under belägringen i Mariupol. Ukraina, maj 2022.