abcdefefhsi
Nyheter | 30 Jan 2008

Schweden ist wunderbar: Film om tysk Sverige-romantik

”Schweden ist wunderbar” är en film om de tyska Inga Lindström-filmerna. - I min dokumentär vill jag visa att många människor i Sörmland och Stockholm har nytta av att Inga Lindström-filmerna spelas in i deras område.

Schweden ist wunderbar: 
Film om tysk Sverige-romantik © Per Wichmann

Det säger filmaren och fotografen Pelle Wichmann, känd bland fotografer för sina uppskattade fotografpoträtt.
Men vad är Inga Lindström-filmer? Pelle Wichmann berättar:
- Inga Lindström är benämningen på en typ av romantiska må bra-långfilmer som spelas in mestadels i Sörmland. Inga Lindström är pseudonymen för manusförfattaren till filmerna. Konceptet appellerar till många tyska kvinnor, man älskar det svenska, naturen, älgarna, de äldre husen och slotten.
Filmerna spelas in i Östergötland, Sörmland och Stockholm från maj t o m oktober. Filmteamet består av ca 40 personer.
Filmerna görs av Bavariafilm åt Tyska TV- kanalen ZDF och visas på bästa sändningstid. 2003 gjordes de tre första Inga Lindström-filmerna. Efter att dessa visats, våren 2004, ökade antalet tyska turister som semestrade i Sverige med ungefär 20 000. De konsumerade för runt 100 miljoner kronor.

Okänt bland svenskar

Bavariafilm har nu spelat in 23 stycken 90-minuters Inga Lindström-filmer. Produktionstakten är 5 stycken per sommar. Tittarsiffrorna ligger på runt 8 miljoner. Pelle Wichmann:
- Ingen ny undersökning är gjord på hur detta påverkat turistströmmen från Tyskland till Sverige. Bara ett fåtal svenskar utanför inspelningsområdet känner till dessa filmer. Nästan alla tyskar gör det.
Arbetstillfällen åt många. Bavariafilm konsumerar uppskattningsvis runt 15 miljoner kronor lokalt under inspelningstiden. Detta kommer lokala näringsidkare och privatpersoner till del.
- Inga Lindström-filmerna är en succé. Därför spelade ZDF in en midsommarfest i närheten av Runtuna före midsommar 2007 som hyllade Inga Lindström och Sverige. De lyfte då även fram Astrid Lindgren, hur vackert Sverige är och svenska kungahuset. Ca 70 svenskar arbetade ihop med 30 tyskar för att producera programmet som var ca 75 minuter långt. Det visades under midsommarhelgen efter en Inga Lindström-film.

Positiva effekter för regionen

De flesta tyskar känner till Inga Lindström-filmerna och det märks på tillströmningen av tyska turister. Turistnäringen i Sörmland har låtit framställa en broschyr som presenterar de olika inspelningsplatserna där Inga Lindström-filmerna spelats in. Ett populärt resmål för tyska turister.
- Målgruppen för min dokumentär är politiker eller andra finansiärer för att visa de positiva effekter en region får, både under och efter en filminspelning, avslutar Pelle Wichmann som har fått stöd av Film i Sörmland och Landstinget Sörmland i inspelningen av dokumnetärfilmen.
Kanske är det läge för någon form av subventioner för utländska filmbolag som spelar in i Sverige? I Ungern får utländska filmbolag tillbaka 20 procent av de pengar som läggs på filmproduktion i landet.

Bildtext ovan:
Sjuksyster Eva Grönkvist berättar att Bavariafilm hyrt Vårdcentralen Ekensberg i Nyköping två gånger för okänt belopp.

Bildtext framsidan:
Folkdanslaget från Nyköping repeterar en natt inför inspelningen av Die Midsommarfest.

"Schweden ist wunderbar" visas första gången på onsdag i nästa vecka den 6 februari 2008 kl 15.00 på biograf Röda Kvarn i Nyköping.