Nyheter | 1 Okt 2007

Sune Jonsson vinnare av Svenska Fotobokspriset 2007

Sune Jonsson fick på Bokmässan i Göteborg i helgen Svenska Fotobokspriset 2007 för sin bok "Och tiden blir ett förunderligt ting". - En seger för provinsen i en tid när det mesta fokuseras på storstadsexpansion, kommenterar Gunnar Balgård, som har skrivit förordet och tillsammans med Anders Karlsson, producent på Västerbottens Museum, tog emot priset för Sune Jonsson som inte kunde komma.

Sune Jonsson hör till de stora Norrlandsskildrarna alla kategorier, skriver juryn för Svenska Fotobokspriset 2007 i sin motivering.
Juryn har bestått av Tomas Forser, kritiker, litteratur- och teaterforskare, Karin Frisell, art director, Pieter ten Hoopen, fotograf samt Kerstin Ullström Elam, intendent.
Västerbottens Museum förvärvade för fem år sedan Sune Jonssons samtliga negativ. De har nu gåtts igenom av en konstvetare, Hans Dackenberg, en överblick som Sune själv aldrig har hunnit arbeta sig fram till.
Gunnar Balgård är glad över att Sune Jonsson åter ges ut i bokform.
- Hans tidigare böcker är ju slutsålda, säger han. Och när det har varit utställningar har det inte funnits böcker att sälja.
"Och tiden blir ett förunderligt ting" ges ut även i en engelsk och en rysk utgåva. Intresset är stort utomlands.
- Sune hatar det digitala, berättar Anders Karlsson. Negativen är heliga.
Men det som Anders Karlsson framförallt vill lyfta fram är Sune Jonssons förmåga att kommunicera genom tiden, till oss, och att vi får vara med på det unika möte som han visar i varje bild.
- Det fick ta tid. Och så tittar ju Sune aldrig i kameran i själva fotoögonblicket. Då tittar han bredvid kameran, på personen som han fotograferar. De har ögonkontakt. Och det syns.

Var i Prag 1968

-Helt klart rätt att ge priset till Sune Jonsson, kommenterar fotografen Rolf Adlercreutz och fortsätter:
- Vi har ju visat hans bilder på galleri Kontrast från Hasselbladsutställningen, det var jättekul och böckerna vi sålde gick åt som smör i solsken. Det är bilder från ett landsbygdsliv som inte finns längre.
Rolf berättar att det är mindre känt att Sune Jonsson var den ende fotografen i Prag under Pragvåren 1968.
- Det var han och Koudelka. Dom bilderna gavs ut i bokform av tidningen Vi och jag är glad över att ha ett exemplar i bokhyllan.

Foto från prisutdelningen: ©Åke Sandström
Anders Karlsson och Gunnar Balgård.

Samtliga nominerade böcker: klicka på länken nedan.

https://www.sfoto.se/svenskafotobokspriset2007