Nyheter | 12 Dec 2016

Torbjörn Calvero är död

Fotografen och SFF-medlemmen Torbjörn Calvero dog förra veckan efter en kortare tids sjukdom. Han har kallats hovfotograf hos musikeliten och har fotograferat fler rockstjärnor än de flesta.

Torbjörn Calvero är död Led Zeppelin. Foto: Torbjörn Calvero

Han publicerade sin första bild 1966 och sedan dess har bland andra ABBA, David Bowie, Patti Smith, Emmy Lou Harris, Lou Reed, Pugh, Ola Magnell med flera stått framför hans kamera.


Torbjörn Calvero 1979. Foto: Wille Rapp

-Torbjörn var en sådan inspiration för mig, han kunde allt om rockhistoria, vilken låt som spelade in vilket år och var och så vidare. En gång hade jag en person i studion som började prata om jazz, det visade sig att Torbjörn kunde en hel del om det också. Han var så begåvad! Jag började jobba med honom när den digitala tekniken slog igenom. Ett ljust minne för mig var när vi arbetade ihop och tittade på hans printar tillsammans. Då sken han upp som en sol när han såg hur de blev.  Mina tankar går till hans närmaste. Det känns mycket tungt att han är borta, säger Tommy Hallman som var Torbjörn Calveros kopist och nära vän.


Torbjörn Calvero 1972. Foto: Privat

2008 gjorde Calvero boken från ”Abba till Led Zeppelin- Calveros 70-tal” tillsammans med musikjournalisten Christer Olsson. I den skriver Olsson att han inte minns exakt första gången när han träffade Calvero men att han redan då var legendarisk som Sveriges ende rockfotograf. ”Mörka glasögon, skäggstubb, ett jättelikt hårburr, alltid en cigarett i mungipan. Han såg mer ut som en rockstjärna än de rockstjärnor han plåtade”, skriver Olsson.


Torbjörn Calvero 2015. Foto: Privat

- Torbjörn var en ovanligt personlig person. Genom vårt samarbete med ett flertal utställningar kom vi snabbt att lära känna varandra och han kunde ofta ringa bara för prata - om sina bilder, roliga resor men även om sin fina familj. Han varvade sina fantastiska historier om alla de stora artister han träffat genom åren, med stolta rapporter om sonen Oscar och hustrun Anna-Caysa. Sällan har jag träffat någon med ett större hjärta än Torbjörn. Han var verkligen genuint snäll och omtänksam mot sin omgivning. Att han så plötsligt gick bort är en stor förlust för fotografi-Sverige, säger Mia Bengtsson-Plynning, Link Image.

Torbjörn Calvero blev 67 år. Närmast sörjande är frun Anna Caysa och sonen Oscar.


Patti Smith. Foto: Torbjörn Calvero