Starta eget

Det finns några saker att tänka på innan du startar företag. Till exempel kan det vara klokt att undersöka om du kan söka bidrag för att starta eget. Eller om det finns stipendium att söka som kan utgöra ett startkapital när du precis kommit igång.   

Registera ditt företag
När du ska registrera ditt företag loggar du in med hjälp av din e-legitimation i e-tjänsten Registrera företag på verksamt.se. När du startar aktiebolag måste du registrera dig hos Bolagsverket. Du ska också lämna en anmälan till Skatteverket där du ansöker om godkännande för F-skatt och momsregistrering samt lämnar uppgifter om vilken verksamhet du ska bedriva genom att ange SNI-kod.

Välj rätt SNI-kod
En SNI-kod består av fem siffror och beskriver den verksamhet du ska bedriva. Det är viktigt att du registrerar rätt SNI kod för ditt företag då Statistiska centralbyrån (SCB) använder uppgifterna till statistik som är av nytta för oss när vi ska synliggöra antalet verksamma fotografer i landet.  Vi rekommenderar att du registrerar ditt företag på någon av följande SNI-koder:  

  • 74.201 Porträttfotografverksamhet
  • 74.202 Reklamfotografverksamhet
  • 74.203 Press- och övrig fotografverksamhet
  • 74.204 Fotolabbverksamhet (retusch, reprografi, framkallning mm)
  • 59.110  Filmproduktion
  • 90.030 Litterärt och konstnärligt skapande

Skydda företagets namn
När du startar aktiebolag måste du välja ett företagsnamn. För enskild firma är det upp till dig om du vill registrera ett firmanamn hos Bolagsverket mot en avgift. Väljer du att inte göra det kommer företagsnamnet automatiskt bli samma som ditt för- och efternamn.

Genom att registrera ditt företag hos Bolagsverket får du ett skydd mot att liknande namn registreras i din bransch.  För enskild firma får du skydd för namnet i det län där din verksamhet finns. För aktiebolag gäller namnskyddet i hela landet. Tänk på att det är bra att som fotograf ha med ordet fotograf eller fotografi i namnet, det hjälper dig att synas när en potentiell kund söker på de orden. 

Försäkra ditt företag
Tänk på att din privata hemförsäkring inte gäller för ditt företag. Du bör därför fundera över vilket försäkringsskydd du och ditt företag ska ha. Läs mer under Försäkringar.

Starta- eget- bidrag
Starta-eget-bidrag, eller ”stöd till start av näringsverksamhet” som det egentligen heter, kan du få från Arbetsförmedlingen om du är registrerad som arbetssökande hos dem. Du måste först presentera en affärsplan och beskriva förutsättningarna för att företaget ska bli lönsamt och livskraftigt på sikt, därefter gör Arbetsförmedlingen sin bedömning. Bidraget kan du få i högst sex månader när du startar ditt bolag, och hur mycket du kan få bestäms av Försäkringskassan.

Stipendier & bidrag
Ett sätt att få ett tillskott till kassan kan vara att söka stipendier och bidrag för exempelvis enskilda projekt. Läs mer om stipendier och bidrag.

Företagarguiden

Tillbaka till Företagarguidens första sida. Läs mer

Hos verksamt.se finns tips och råd och checklistor så att du inte missar något viktigt. Läs mer
Mer information om starta-eget-bidrag hos Företagarna. Läs mer
Mer information om företagslån som finansiering finns på verksamt.se. Läs mer
Du kan ta del av matnyttiga webbinarier om att starta eget på verksamt.se. Läs mer 

Illustration: Madelen Lindgren