abcdefefhsi
Redaktionellt | 6 Maj 2019 | Jenny Morelli

Albin Biblom får årets Sandeng-pris

Fotografen och filmaren Albin Biblom har fått Sandengs Swedish Photography Award 2019.

Albin Biblom får årets Sandeng-pris Foto: Albin Biblom

Juryn har enats om att dela ut 2019 års Swedish Photography Award till fotografen och filmaren Albin Biblom. Albin verkar i en tradition av berättande konstnärer som arbetar med bilden som vittnesmål, såväl den fotografiska bilden som film. Det är väldigt intressant att få uppmärksamma ett så angeläget och filosofiskt konstnärskap som belyser och undersöker det sköra i vår existens. Som väcker viktiga frågor kring människans komplexa relation till naturen, och om vårt behov att vilja dominera, bemästra och kontrollera vår omgivning. Genom utställningen finns flera möjligheter att föra en levande diskussion om etik. Det ska bli inspirerande att få arbeta med att kurera denna utställning på Dunkers kulturhus, säger Charlotta Jönsson, utställningsproducent. 

Albin Biblom är född 1975 och utbildad på ICP, International Center of Photography, New York och på Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam. Han har sitt säte i Stockholm och har haft ett stort antal utställningar, huvudsakligen i Amsterdam och Berlin. Han har under flera år konsekvent arbetat med sitt eget fotografiska universum. Med visuell styrka, en förrädisk vacker estetik och ett stort engagemang lyfter han frågor om fångenskap, kontroll och gränsen mellan att älska och äga. Men han skriver aldrig betraktaren på näsan, vi får själva ta ställning. Här finns inget svart eller vitt, inga enkla svar. 
 
Årets vinnare av Swedish Photography Award går till en berättande fotograf. Juryns är eniga om att Albin Biblom är en konstnär som världen behöver se. En konstnär som sätter fingret på olika slags problematik som behöver diskuteras. Och som visar var vi är på väg, genom att visa det förflutna. 
– Albins unika öga för detaljer och förmåga att berätta har blivit till flera större fotografiska och filmiska verk som tar ett fast grepp om betraktaren, säger Jonas Wettre, juryns ordförande.
 
– Albin Biblom är med sina utbildningar på ICP i New York och Rietveld Academy i Amsterdam något av en outsider i svenskt fotografi-och konstliv. Men hans unika konstnärskap har en oöverträffad skärpa i samtiden och är angelägnare än någonsin, säger Hasse Persson, fotograf och jurymedlem.
 
Albin Biblom kommer att ställa ut på Dunkers kulturhus  19 oktober 2019 till 9 februari 2020.
Foto: Alice Höglund

Läs mer