Redaktionellt | 21 Sept 2021 | Jenny Morelli

Befria den enbröstade kroppen

”Jag tänkte, det måste väl finnas någon sorts skönhet kvar i den här kroppen som jag ska leva med resten av mitt liv?” Det skriver regissören/skådepelaren Åsa Kalmér. I utställningen ÄRR ställs frågan om det går att befria den nya enbröstade kroppen. Foto: Kalmér & Hjerdt.

Befria den enbröstade kroppen

Foto: Kalmér & Hjerdt.

ÄRR är ett projekt av regissören Åsa Kalmér och hennes man fotografen Jörgen Hjerdt. Bakgrunden är att Åsa Kalmér opererades för bröstcancer för ett par år sedan.

”Jörgen och jag inspirerades av bland annat Cindy Sherman och Robert Mapplethorpe, deras utforskande av olika sorters skönhet och intimitet men med integritet, skriver Åsa Kalmér i ett pressutskick. 

 
”Bilderna blev ett sätt för oss att processa det vi gått igenom tillsammans. Åsas önskan fick styra. Det var viktigt att inte framställa Åsas kropp som ett offer för cancer, utan se allt det där andra; humorn, ilskan, sorgen, sensualiteten och all den energi och erfarenhet som finns i den ärrade kroppen. Det handlade också på något vis om att estetisera ett tabu. Det kan vara ett sätt att bryta det.” skriver Jörgen Hjerdt i samma utskick.
 
Foto: Kalmér & Hjerdt.
 
Utställningen har visats på Alma Löw i somras och öppnar på Abecita, Borås den 14 oktober. Lär mer
 
Läs mer om Åsa Kalmér här

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

I höstnumret som trycks nu visar vi bilder av Simon Johansson, intervjuar Julia Peirone, skriver om hundfotografi och fotografi och minne, gruppfotografiets psykologi, recenserar böcker, skriver om teknik och juridik. Med mera. Foto: Linda Maria Thompson.