Redaktionellt | 16 Mars 2023 | Jenny Morelli

Hammar grottar ned sig

Vi ställde 5 frågor till fotografen Charlotta Hammar som fått 290 000 kronor från Konstnärsnämnden.

Hammar grottar ned sig

Foto: Rolf Göran Åström

Vad gör du bredvid en betongkloss?
– Jag undersöker om det är ett skyddsrum. Det är för Unsheltered Island som har utvecklats i mitt huvud sedan jag mejlade till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och frågade varför det inte fanns någon skyddsrumssymbol på Styrsö där jag bor.

Så vad handlar det hela om?
– Jag tänker grotta ned mig i skyddsrummet som företeelse, både på ett historiskt och filosofiskt plan, med utgångspunkt i att jag själv saknar ett. Jag kommer att ställa frågor om människans behov, om rummet kan fungera som tillflyktsort även från inre katastrofer och hur det då ska utformas.

Hur tänker du presentera det?
– Målet är att ställa ut arbetet i form av fotografier, text och eventuellt rörlig bild. Jag ska också försöka ta fram en prototyp på ett mobilt skyddsrum. I många hem i USApå femtiotalet fanns en trälåda man kunde ligga i om bomberna började falla. Det kunde också användas som matbord.

Så hur ska du gå vidare?
– Jag ska fortsätta mitt tröstlösa sökande efter skyddsrum på ön. MSB uppmanade mig att leta, så jag kommer att fotografera och anteckna de alternativ som finns. Så detta blir en sorts kartläggning, ett sökande efter något som skänker trygghet i en väldigt instabil värld. En annan del av arbetet kommer vara att undersöka det enorma skyddsrum som finns mitt i centrala Göteborg, under Universitetsbiblioteket.

Vad gör du när du inte letar skyddsrum?
– Förbereder min kommande soloutställning Sound of Sirens på Borås konstmuseum som öppnar 15 april, så jag printar bilder och klurar på olika saker som ska lösas. Bland annat har jag varit på jakt efter radioaktiva stenar att ställa ut eftersom jag är väldigt inne på kärnvapenfrågan och strålning och sådär.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson