Redaktionellt | 11 Sept 2022 | Martina Strand Nyhlin

Hamnens hovfotograf

Hamnverksamheten i Stockholm blomstrar och många hamnar har byggts om och ut. Vad än som händer i hamnarna är det oftast frilansfotografen Per-Erik Adamsson som är där och dokumenterar. Sedan mitten av 00-talet är han det närmaste Stockholms hamnars ”hovfotograf” man kan komma. 

Hamnens hovfotograf Linus Sundahl-Djerf.

Per-Erik Adamsson, fotograf för Stockholms hamnar.För dagen fotograferar han anländande fartyg från Värtahamnens terminal. Foto: Linus Sundahl-Djerf

– Uppdraget jag har är underbart, det är så varierat. Jag fotar allt från medarbetarporträtt och kryssningsbåtar till byggprojekt och containrar med bananer och mitt mål är alltid att göra något extra med motivet, säger han.

Per-Erik Adamsson tar emot med flygande vitt hår och pigga ögon i Värtahamnen i Stockholm. För första gången har han testat att ta ledigt en sommar och under den tiden har pandemifrisyren vuxit ut ännu mer. Varken semester eller långt hår hör till vanligheterna i hans liv.

– Men jag var väldigt sliten innan sommaren, så jag kände att det var rätt att ta ledigt i år. Och gällande håret så känns det inte så vanligt med den här frisyren, så varför inte låta håret växa ut? säger han.

Solen gassar obarmhärtigt i Värtahamnen, där färjorna trängs vid kajen. Per-Erik Adamsson har koll på dem allihop, vet deras ankomsttider och avgångstider. Och vet han inget om dem så vet han vart han ska ringa och reka, eller vem han ska fråga.

– När jag började som hamnfotograf sa personalen jag stötte på hela tiden ”jaså, är du fotograf”, nu är det mer ”nämen, tjenare Per-Erik”, säger han.

Här i vinden på Värtaterminalens tak har Per-Erik stått många, många gånger. Det är en naturlig plats att använda när han ska fota vd:ar och andra anställda på företaget. Då ställer han personerna just i det hörn där han nu själv blir fotograferad. Och när den första kryssningsbåten la till efter pandemin var han också där och förevigade händelsen.

Foto: Per-Erik Adamsson

Tallinnfärjan och Helsingforsfärjan lägger till framför oss och terminalen fylls snabbt med resenärer. Per-Erik gillar kontrasten mellan lugn och stoj som ofta uppstår när han fotar färjor och kryssningsbåtar.

– Först är det lugnt och skönt, man är bara med sig själv, sedan kommer båten och det blir en helt annan känsla, säger han.

Att Per-Erik Adamsson skulle bli fotograf var egentligen självklart, för det var hans stora intresse redan som ung.

– Det var inte så hippt bland kompisarna att fotografera men jag tyckte det var så kul så jag brukade åka runt på mopeden och ta naturbilder och fota i smyg. Det jag gillade var dels att komma ut i naturen och känslan i nya miljöer. Jag tog inte rena naturbilder, utan försökte alltid fånga något speciellt ljus eller kanske ett djur som sprang förbi, säger han.

En skräddare från hemorten Ljusne utanför Söderhamn lärde honom porträttfotografering.

– Jag fotade alla mina skolkamrater och framkallade bilderna hemma i garderoben, säger han.

Ändå tog det ett tag innan han blev fotograf. För han var dessutom väldigt musikintresserad och spelade tvärflöjt. På gymnasiet spelade han varje dag i veckan i olika orkestrar och hade konserter på helgerna.

– Jag var helt inställd på att bli musiker, säger han.

Det blev han också, han kom in på solistlinjen på Musikhögskolan och gick ett år. Men så började han känna trycket på sig att skaffa ett ”riktigt” jobb, som storebror som gick på läkarlinjen.

– Alla i släkten blev så glada när jag skulle bli läkare, äntligen ett rejält jobb, tyckte de. Men mormor blev ledsen och sa till mig i enrum att flöjten egentligen ju var min grej, säger han.

Sedan blev det ännu en ny vändning i Per-Eriks liv. Han gjorde studieuppehåll från läkarlinjen efter att en sommar åkt runt i Sverige och gjort konserter tillsammans med en kurskompis som spelade gitarr.

– Jag längtade tillbaka till musiken och att spela flöjt igen, så när en granne som hört mig öva flöjt genom väggen knackade på dörren och frågade om jag ville ha ett vikariat i Omnibus kammarblåsare var det ett självklart val, säger han.

Foto: Per-Erik Adamsson

I samma veva startade han fotofirma och började fotografera Stockholmsbilder för vykort och kalendrar.

–Jag hittade en Hasselbladsutrustning på Gula sidorna för 19 000 kronor, tömde hela sparkapitalet och tänkte att ”ska man satsa så ska man”.

Det blev en hel del bilder för vykortsföretaget Upside, och när ägaren startade bildbyrån Great Shots blev Per-Erik tillfrågad att vara med. Det blev några mycket intensiva år när han kombinerade musiken, fotograferandet och även senare gick klart läkarlinjen.

Till slut blev fotograferandet hans huvudsakliga yrke efter att musikgruppen han hade anställning hos lagt ner och han började som frilans. Han hade en flickvän som var konstnär och via henne träffade han 2001 konstnärerna Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström och fick börja fota deras konst.

– Det har jag gjort sedan dess och nu har jag och Jockum – som spelar gitarr – ett band med Jocke Åhlund från Teddybears. Vi turnerade till och med i USA just före pandemin, säger han.

Efter hand fick han fler konstnärskunder som Lars Lerin, Linn Fernström och några konstgallerier.

Ganska snart började han också jobba för fastighetsbranschen och fotografera fastigheter, arkitektur och även generella vyer från Stockholm. Första uppdraget för Stockholms hamnar var ett Tall ships race.

– Jag minns att jag var upp till Stockholms hamnar på ett möte och visade lite bilder som jag tagit, bilder av Stockholms skärgård, båtar och sådant där. Jag fick göra det här uppdraget och de tyckte om vad jag gjort, säger han.

Stockholms hamnar har verksamhet i såväl Stockholm som Nynäshamn, Norvik och Kapellskär och på senare år har flera av företagets hamnar byggts ut och om. Uppdragen Per-Erik får kan både vara med skarpt läge och tid och plats, som en invigning, en sprängning eller ett jubileum, eller så får han en lista på uppdrag han ska genomföra, som han gör när han vill. Det kan vara allt från att ta bilder av shoppande turister till att lyckas få med fem kryssningsfartyg på en och samma bild.

– En hel sommar tog jag bilder av alla kryssningsbåtar som anlöpte för att dokumentera hur bland annat deras angöring ser ut, för att hamnstyrmännen lättare skulle kunna förbereda deras anlöp. Jag kunde jobba helt självständigt och lägga upp uppdraget som jag ville, säger han.

Det är sällan det tekniska som är ett problem i Per-Eriks arbete.  De stora utmaningarna finns i logistiken.

– Det kanske är ett scenario som ska inträffa eller en plats som ska fotograferas från luften. Då måste jag få tag på en helikopter, hitta en pilot, få gynnsamma väderförhållanden, nordvästvindar, klar luft och klara luftmassor. Jag ska få ihop allt så det ska stämma. Fotograferingen går ofta väldigt smidigt, men förarbetet kan ta väldigt lång tid att få ihop, säger han.

När han fotar båtar förändras ofta förutsättningarna, speciellt om båten färdats lång sträcka och ankomsttiden är svårbedömd på grund av väder och vind.

– Först ska båten komma klockan sju, men sedan säger de klockan nio, sedan flyttas det till tio, nej, den kommer visst klockan åtta i alla fall. Det gäller att hänga med, säger han.

Höga höjder tillhör vardagen för Per-Erik, han fotar ofta från stenhögar, färjerelingar och helikoptrar. Han har fått jobba med höjdskräcken.

– Men helikopter går ganska bra, det är värst när jag har direktkontakt med marken, säger han.

Fåglar är också ett vanligt problem.

– En gång skulle jag fota solceller på ett tak i en hamn, då hade måsarna just fått ungar och de attackerade mig gång på gång. Till slut fick jag hyra en skylift för att kunna fixa jobbet, säger han.

Per-Erik är inte heller den som bara river av en bild och drar. Han har ett stort tålamod och vill alltid försöka fånga ögonblicken så bra som möjligt.

Som till exempel när han skulle ta en bild av den första sprängningen inför muddringen i hamnen i Kapellskär.

– Jag var där i god tid och såg att solen var på väg upp. Sprängningen skulle vara exakt 7.43. Jag hoppades att solen skulle hinna upp under molnet just över sprängningen. Jag  laddade kameran med motor, solen kom upp och så hade jag en sådan jäkla tur. Det blev en fantastisk bild, som jag hade hoppats på, säger han.

Ofta åker Per-Erik ut och rekognoserar på platsen innan och förutser mångator, blå timmen och soluppgångar. Och det är alltid spännande att jaga den perfekta bilden.

En annan gång ville Per-Erik fotografera Värtahamnen från helikopter i oktober, när luften är kall och vattnet varmt och det blir en speciell dimma som han ville få med på bild.

– Jag ville få en bild när dimman lättade. Det kostar ju att flyga helikopter så jag har alltid lite ångest för att inte bilderna ska bli bra. Hela stan var täckt i dimma, men så började den försvinna, vi såg först kyrktornen och sedan fler hustak och energin började komma. Det ger en kick när jag känner ”det här kommer att bli bra, vi lyckades sätta det”, säger han.

Med tiden har hans bildbank över Stockholms hamnar bara vuxit och hans bilder har samlats i tre tjocka böcker om bygget av Värtahamnen, Kapellskär och senast Norviks hamn, som Stockholms hamnar ger bort i present.

Under de senaste tjugofem åren har Per-Erik varit flitigt bokad, men ändå sällan vetat mer än en vecka framåt vad han ska göra. Men han har aldrig oroat sig.

– Det är ändå ingen idé att göra upp planer, man kan ju alltid dö i morgon, säger han.

Han vill gärna fortsätta med sin sköna blandning av att dokumentera konst, fastigheter och hamnar. Relationerna med både konstnärer och hamnarnas människor har djupnat allt mer med åren.

Mina uppdragsgivare känner sig trygga med mig och att fotografera är det bästa sättet att komma människor in på skinnet och lära känna dem, tycker han.

Hamnfotograferandet lär honom alltid något nytt.

– Rent fotografiskt har uppdragen varit en enastående utbildning, eftersom de inrymmer all form av fotografering från porträtt av medarbetare till båtar i dimma och situationer som inte går att planera utan måste lösas på plats i samband med själva fototillfället. Och så har jag ju lärt mig om hur man bygger hamnar också, säger han.

Nu fyller Per-Erik Adamsson 65 år, siffror som han tycker är helt absurda att uttala. Att sluta jobba har han dock inga planer på. Han tänker inte gå i pension, men kanske balanserar han tillvaron lite – spelar lite mer musik och fotograferar lite mindre.

– Livet, jobbet, allt blir roligare när man är äldre för allt blir mindre på allvar. Man är ju med ett kort tag här på jorden, man börjar inse det. Så det finns inte så mycket att oroa sig för och då är det lättare att ta vara på ögonblicket, säger han.

 

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Namn: Per-Erik Adamsson
Bor: Stockholm
Hemsida/Instagram: Har aldrig haft och kommer aldrig ha.
Utrustning: Hasselblad digitalkamera framför allt för konst- och flygfoto och Canon för det mesta annat.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer