Redaktionellt | 15 Juni 2021 | Matilda Lindeblad

Inställningar med Matilda Lindeblad

Matfotografen Matilda Lindeblad är först ut i vår nya serie: Inställningar. En bild och en fotograf som berättar om hur  bilden kommit till.  Text och bild: Matilda Lindeblad.

Inställningar med Matilda Lindeblad Foto: Matilda Lindeblad

Foto: Matilda Lindeblad

Hasselblad H5D
Objektiv: 80 mm
f:16
1/125
ISO: 100

I den här bilden låter jag skuggorna ta plats och bli en del av den grafiska formen. Det gäller då att jag har ett motiv med tydliga former som gärna sträcker ut sig lite på höjden så att snygga skuggor bildas. Jag behöver också skapa luft mellan objekten i motivet så att skuggorna får plats att breda ut sig, om skuggorna går i varandra eller i något annat objekt så tappar man mycket av effekten.  

Som alltid i matbilder så jobbar vi mycket med färgerna efterarbetet. I denna bild har vi strävat efter att färgerna skall vara så mättade som möjligt men ändå inom tryckbart omfång. En kombination av nyans mättnad och selektiv färg i Photoshop brukar göra jobbet. Vi jobbar också mycket med att förstärka formerna genom ”dodge and burn” i grålager för att skapa en djupkänsla i det annars lite platta uttryck som ofta blir i stilleben tagna uppifrån.  Stylist: Ylva Bergqvist. Retuschör: Emma Burendahl

I mitt arbete som matfotograf så handlar det ofta om att försöka återskapa det naturliga ljuset på att så realistiskt sätt som möjligt. På senare tid har jag dock experimenterat mer och mer med kontrastrikare ljus och hårdare skuggor. Den här bilden är tagen till Keyyos bok och vi ville hitta ett lekfullt särt att angripa maten så ett det passade in på henne.
 
Jag gillar när ljuset har en tydlig riktning. Här har jag jobbat med en lågt placerad strip softbox med en soft grid som hjälper till att kontrollera ljusspridningen och ger ett kontrastrikt ljus med markanta skuggor som ändå har lite mjuka kanter. Jag använder mig också av ett toppljus som dels ger fina reflektioner i motivet och lättar upp skuggorna.

Foto: Maria Jansson

Namn: Matilda Lindeblad
Hemsida: matildalindeblad.com
Instagram: @matildalindeblad

Vi söker fler att intervjua! Maila redaktionen@sfoto.se om du vill vara med i nästa nummer!

Foto: Elis Hoffman

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Om klimatkrisens Florida, mäklarfotografers usla villkor, Paulina Holmgren om att fotografer ska sträcka på sig, Svante Larsson om landskapsfotografi, Marie Lundquist om en bild av Gunnar Smoliansky, recensioner, juridik, praktisk teknik med mera. Läs mer