Redaktionellt | 27 Juni 2020 | Maria Marteleur

Michael Steinberg: “Jag gillar när saker är lite off, lite fel”

För en mångårig egenföretagare som Michael Steinberg är hemmaarbete en del av vardagen. Men han förstod att det var en stor omställning för många andra. Som fotograf och webbkommunikatör blev han därför nyfiken på hur den nya jobba hemma-situationen gjorde med människors kontor. Han startade hashtaggen Uppkopplat arbetsliv på Instagram där människor som plötsligt befann sig på hemmaplan kunde lägga upp bilder på hur det såg ut där de jobbade på distans. 

Michael Steinberg: “Jag gillar när saker är lite off, lite fel” Per, foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

Per, foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

– Det är roligt och spännande att se hur någon har det hemma och hur de har löst kontorssituationen. Det ser världigt olika ut. Det intresserar mig, säger han. 

Malin W. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

Malin W. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

Han säger att när saker är “lite fel”, så blir de mer intressanta för honom.
– Jag gillar allt som är lite off, lite fel. Som när en chef som vanligtvis har kostym och skjorta, plötsligt sitter i t-thirt vid dator och jobbar, det tycker jag är spännande, säger han.

Jonas. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

Jonas. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

Han förstod i och med pandemin och hur det påverkade arbetssättet att många människor aldrig ens har fått prova på att arbeta hemifrån tidigare och att det blev en slags social chock för dem.
– Människor saknade gemenskap och för mig som alltid arbetar ensam var det intressant att förstå hur mycket de här sociala stunderna tillsammans på jobbet betydde. Jag tyckte att jag kände att jag ville bidra så att de som arbetade från sina karantäner inte skulle känna sig så ensamma, säger han. 

Sofia. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

Sofia. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

“Sociala varelser”
Han fick kontakt med många som uppgav att de saknade fikaraster och annan social kontakt, men att många snabbt löste med digitala fikor istället.
– Det är viktigt för oss att få prata av oss under dagarna. Många gillar sina arbeten just för att de får vara sociala varelser, har jag förstått genom det här projektet, säger han.  

Martin. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

Martin. Foto: Privat. Idé: Michael Steinberg

För egen del saknar han inte kollegorna så mycket. Tidigare arbetade han bland annat ihop med flera andra fotografer.
– Men för mig är det enklare att arbeta på egen hand, även om det förstås också finns fördelar med att dela med sig av idéer, bolla dem och kunna bidra med inspel när andra har fastnat, säger han. 

Jobben på väg tillbaka
Även Michael Steinberg drabbades, som många andra av inställda jobb. Men han säger att många jobb nu har börjat komma tillbaka.
– Ja, häromdagen arbetade jag som en slags producent på distans under en intervju som skulle genomföras i liveformat, jag riggade upp min grejer härifrån. Det jag gjorde var att filma en del av en längre reklamfilm. Jag filmade själva intervjun och de som ställde frågorna var i min telefon via FaceTime.  Det gick ju bra. Man hittar nya sätt, säger han. 

Michael Steinberg. Foto: Privat

Michael Steinberg

Arbetar som Fotograf och webbkommunikatör 
Aktuell med under pandemin 2020 hashtagen #uppkopplatarbetsliv 
Arbetar även sedan många år på ett bokprojekt kallat #swedishhomes 
Sajt MichaelSteinberg.se