Redaktionellt | 28 Aug 2023 | Jenny Morelli

CD för ny AI-modetidskrift: "Retuschörer blir viktiga"

Världens första renodlade AI-modetidning COPY har kommit. Initiativtagare till denna 2 kilos tegelsten är creative director Carl-Axel Wahlström. F ställde några frågor.

CD för ny AI-modetidskrift:

Midjourney/COPY

Vad är din vision, vad vill du med COPY?
Sudda ut gränsen mellan vad som är verkligt och inte. Utmana vår idé av verkligheten genom att berätta historier som kunde vara sanna men ändå verkligen inte är det.

Vad hoppas du på?
Att folk blir förvirrade och nyfikna på vad som är verkligt och inte. Visa på det fantastiskt kreativa med AI-tekniken. Inspirera mode på ett helt nytt och hållbart sätt.


Midjourney/COPY

Vill du göra fler sådana här jobb?
Absolut. Som AD är det en dröm att ha den tekniska möjligheten att skapa precis vad som helst visuellt. Däremot är tekniken mer komplex och tar tid att lära sig. Det är bara en tidsfråga innan gränsen mellan AI-bildskapande och traditionell fotograf är utsuddad.

Finns det redan en marknad för det?
Ja. Detta är en teknisk revolution som kommer både skaka om branschen och skapa helt nya förutsättningar för de som vill lära sig att behärska den. För kunderna betyder AI en större kreativ frihet med kortare ledtider och mer kostnadseffektiva produktioner. Rollen som retuschör kommer bli hett attraktiva inom en väldigt snar framtid.


Midjourney/COPY

Hur gör man för att ”variera sig” bildmässigt?

Man hittar ett eget sätt att skriva sina ”prompts”. Jag skulle rekommendera att lära sig från grunden och sedan utveckla ett eget språk. Tror också att prompts kommer precis som ljussättning vara något man håller kärt och inte delar med alla.

Och så var det detta med upphovsrätten?
Vad jag vet finns det inga tydliga direktiv varken i Sverige eller utomlands. Jag gör så pass mycket retusch och montage att bilden jag genererade knappt finns kvar när allt efterarbete är klart. Därför liknar min process mer hur man skapar kollage snarare än fotografi.


Foto: Magnus Magnusson.

Namn: Carl-Axel Wahlström
Instagram: @magazinecopy
Hemsida: Copymagazine

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson