"Privata bilder till ett publikt rum"
Jenny Rova är nominerad med ett ömsint självporträtt genom boken »Älskling. A self-portrait through the eyes of my lovers«.
Ett ömsint självporträtt som löper över 25 år. Bilder tagna av hennes älskare där intimitet och attraktion omfamnar varandra. Fotografen Jenny Rova bor och verkar i Zürich, Schweiz, och är nominerad till Svenska Fotobokspriset för sin fotobok Älskling. A self-portrait through the eyes of my lovers.
– Det var ganska smärtsamt hela redigeringsprocessen. Jag blev konfronterad med alla förluster och såg mig själv bli äldre. Sedan fanns det roliga stunder också såklart, säger fotografen Jenny Rova.
Hon har i den nominerade fotoboken Älskling. A self-portrait through the eyes of my lovers skapat ett ömsint självporträtt sett genom tidigare och nuvarande partners ögon. Det handlar om kärlek, närhet och attraktion två människor emellan. Intima porträtt som bara den du är som allra närmast kan ta, får tillgång till. Idén bakom projektet var i sig ganska gammal, förklarar Jenny Rova. Redan 2004 visade hon som student på Konsthögskolan i Zürich upp ett arbete på temat hur vi uppstår och ses i varandras ögon.
– Det som skiljer sig från det ni ser i boken i dag är att då hade jag inte inkluderat alla tidigare partner, utan endast dem jag fortfarande hade kontakt med. Men projektet blev vilande sedan, jag tog det inte vidare där och då. Det var först för ett drygt år sedan när jag fått klartecken på att ge ut boken som jag började gå igenom bilderna igen och tog kontakt med alla.
Berättelsen skildras kronologiskt. Jenny Rova är 19 år på de första bilderna. Bläddrar du fram till slutet i boken har hon hunnit fylla 45 år. Den innehåller totalt 54 bilder, vilket är ungefär en tredjedel av den mängd bilder som hon samlade in. Nästan hälften av dem hade hon aldrig sett innan. En del hade hon förträngt. Allt digitaliserades och skrevs ut för att sättas upp på väggen i ateljén. De bilder som kom att falla bort i redigerings- och urvalsprocessen beskriver hon som upprepningar eller för avvikande, galna, råa eller pornografiska. Det kunde inte vara hur många bilder som helst från när de hade sex eller när hon var naken. Till sin hjälp hade hon förlaget b.frank books redaktör Roger Eberhard.
– Jag ville inte välja de bästa fotografiska bilderna, utan försökte vara sann mot den relationen jag hade. Det var viktigt att ha kvar intimiteten oss emellan. Och när du tittar i boken så blir du på ett vis min älskare, säger Jenny Rova och fortsätter:
– Det var bra att ha med min redaktör Roger i processen. Han kunde ha en annan blick på materialet. När vi började med layoutarbetet så satt vi och kombinerade bilder i en grundform på var sitt håll och skickade sedan våra olika förslag till varandra.
Boken i sig är ganska nätt i storlek. Fotografierna, fotade såväl analogt som digitalt, växlar mellan färg och svartvitt. De tar ibland för sig över hela uppslag, för att på nästa sida gå ned i skala. Bli mer intima. Tempot ändras på så vis genom hela boken. Grafiska formgivaren Alexandra Bruns hade Rova jobbat med tidigare. Hon var också den som fick sista ordet i valet av omslagsbild.
– Vi jobbade länge med dispositionen och storleken på bilderna. Det var viktigt att formen inte störde läsningen. Vi ville framför allt kommunicera den förälskade blicken, som inte alltid är något positivt. Projektet balanserar mitt i skiljelinjen mellan det privata och allmänna, säger hon och förklarar vidare:
– Det speciella är att dessa bilder är tagna för ett privat syfte. Inget är taget för att det ska visas upp, och då när jag flyttar dem till ett publikt rum så krävs det en viss försiktighet. De ska inte bli till någon sensation. För även om det är jag som porträtteras så blir även fotografen exponerad i sitt sätt att ta bilder. Det är som jag ser det en av anledningarna till att flera av männen inte vill gå ut med hela sina namn.
På sista sidan innan det ljusbruna försättsbladet står männens förnamn på rad. Det är tillika den enda text som ingår i boken, förutom titeln och kolofonen.
– Vårt arbetsnamn på titeln var först Liebling, det tyska ordet för älskling. Men sedan förstod vi att det fanns en sekt med det namnet och ändrade till det svenska ordet. Meningen därefter i titeln beskriver projektet som helhet och vi kom fram till att det skulle räcka som ingång för en läsare.
– Sedan ska sägas att jag och den jag varit tillsammans med alltid har plåtat mycket ihop, jag tog bilder på min partner och han tog bilder på mig. Ibland med samma kamera. Det har varit en väldig resa det här.
Namn: Jenny Rova
Ålder: 45 år
Bor: Zürich, Schweiz. Född i Uppsala.
Aktuell med: Älskling. A self-portrait through the eyes of my lovers. Formgivare: Alexandra Bruns
Webb: jennyrova.net