Folkbildningen betydelsefull för kulturliv och demokrati
Den 4 december lämnade SFF in remissvar för betänkandet ”Bildning, utbildning och delaktighet, folkbildningspolitik i en ny tid SOU 2024:42”. Vi betonar folkbildningens roll för en livskraftig demokrati och kulturliv i hela landet.
Vi har valt att lyfta fram delar i betänkandet som är av särskild vikt för yrkesverksamma inom fotografi och den roll folkbildningen har för att skapa kunskap och förståelse för fotografi bland en bredd i samhället.
Inom vårt område är folkhögskolorna centrala för en ny generation då yrkesverksamma inom fotografi inte längre lär upp assistenter som skapar en naturligt tillväxt av yrkeskåren. Folkbildningen skapar också arbetstillfällen för de redan yrkesverksamma inom fotografiska fältet. Men folkbildningen har en bredare roll än så:
-I en tid där ”alla är fotografer” och kraven på bildförståelse och visuell läskunnighet bara ökar med utvecklingen av generativ AI, är det särskilt viktigt att utbilda fotografer, filmare och retuschörer som kan ta ansvar för den professionella bilden i samhället. Samt öka kunskap om fotografi utanför dessa yrken, säger SFFs verksamhetsledare Angelica Gerde.
Vi ställer oss positiva till de flesta förslag i betänkandet, inklusive utredningens förslag om att den nuvarande modellen med självförvaltning bibehålls. Men vi ifrågasätter avsaknaden av demokrati i det övergripande målet och delmålen. Vi betonar även vikten av att folkbildningens kvalitet inte ska förbises till förmån för kvantitativa mål, samt att folkbildningens infrastruktur måste garanteras genom ordentlig finansiering, vilket försvåras av nedskärningar i statliga anslag. Vi ställer oss positiva till att Myndigheten för kulturanalys föreslås få ett samlat ansvar för analys och utvärdering av folkbildningen i förhållande till de folkbildningspolitiska målen.
Vi hänvisar också till det gemensamma yttrande som lämnats av KLYS som vi medverkat i arbetet med genom KLYS nämnd för utbildningsfrågor.