Kalender | 2 april, 2022 | Centrum för fotografi, Bjurholmsplan 26, Stockholm

Samtal: En bok blir till - fotoboksutgivning ur olika perspektiv

I ett samtal med fotografen Per Englund, formgivaren Sandra Praun och Fredrik von Zweigbergk från Göteborgs konstmuseums bokhandel diskuteras olika perspektiv kring utgivning av fotoböcker. Vilka för- och nackdelar finns det med att ge ut på ett stort förlag och på eget förlag? Hur distribueras böcker och hur samarbetar fotografen med formgivaren? Per Englund, Sandra Praun och Fredrik von Zweigbergk delar med sig av erfarenheter och olika typer av processer.

Samtal: En bok blir till - fotoboksutgivning ur olika perspektiv Foto: Per Englund

Foto: Per Englund

Sandra Praun är grafisk formgivare och  utbildad på Berghs och Konstfack (MFA). Hennes inriktning är bokdesign inom konst och fotografi. I över tjugo år har hon tagit sig an uppdrag från konstinstitutioner och förlag, såsom Moderna Museet, Hasselbladstiftelsen, Bonniers konsthall, Art and Theory Publishing och Hatje Cantz, och har gjort böcker för bland andra Tuija Lindström, Dawid, Julia Peirone, Hyun-Jin Kwak och Helene Schmitz. Sedan 2020 driver hon förlaget Praun & Guermouche tillsammans med konstnär Oscar Guermouche.

Per Englund är verksam som fotograf och fotoboksförfattare med ett tjugotal publikationer bakom sig. För att kunna ta kontroll över så många moment som möjligt i sin egen bokproduktion har han också utbildat sig till tryckare. ”Jag ser min bokutgivning som ett flöde, där varje titel föder nya tankar och krokar in i nästa arbete. Jag gillar att blanda dyrt med billigt, digitalt med analogt och massproduktion med småskaligt bokhantverk”.

Fredrik von Zweigbergk har i många år förestått Göteborgs konstmuseums bokhandel, en av Sveriges ledande boklådor för fotoböcker. I denna roll har han mött många olika människor knutna till bokbranschen; fotografer och författare, redaktörer, grafiska formgivare, säljare, bokhandlare, tryckare, förläggare, kritiker, konsumenter. Tidigare i år deltog Fredrik i juryarbetet för Svenska fotobokspriset 2022.

Lördag 2 april 14:00-15:00

Begränsat antal platser, kom i god tid. Samtalet streamas även digitalt. Delta digitalt här

Programmet är ett samarbete mellan Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund och Centrum för fotografi.