Kalender | 22 - 24 febr, 2019 | ABF, Göteborg

Hur tänker proffsen? Från stillbild till film.

Vi erbjuder en kurs för stillbilds-fotografer som just börjat filma

Kursledare: Claes Gabrielson, fotograf och redigerare

Rörliga bilder blir allt viktigare. Många som besöker en webbsida väljer att se en film före att läsa en text. Det här är för dig som är stillbilds-fotograf och precis har börjat med rörlig bild. Hur tänker man och hur börjar man? Hur skulle en erfaren professionell filmare göra i olika situationer.

Kursen är en verktygslåda i planering och praktik kring en mindre filminspelning och är tänkt att fylla det kunskapsbehov som finns när exempelvis stillbilds-fotografer och kommunikatörer ska leverera rörligt material till undervisningsfilmer eller till information på webbsidor. Kursstart: 22 februari

Kursinnehåll vi går igenom
• Hur börjar man samla in bilder och ljud till en bildberättelse? • Vilken typ av bilder behövs? Vad är bildskillnad?
• Hur gör jag för att få ett bra ljud? Kursen går igenom de vanligaste mikrofontyperna och förklarar i vilka olika situationer de används.
• Varifrån kommer ljuset? Hur gör man ett snabbt, snyggt och effektivt ljus i exempelvis intervjusituationer. I kursen får du se och prova på hur ljuset kan förändras för olika behov.
• Vissa dramaturgiska begrepp förklaras och även de vanligaste begreppen som används, som exempelvis ”Synk”, ”Linjen”, ”A men inte B”, och ”Minsta möjliga bild” m.m.
• Hur gör man ett anslag och vad är en bra speakertext?

Tillfälle 1: Presentation, genomgång av bakgrundskunskaper. Claes visar exempel ur sitt arbete och tar upp de vanligaste begreppen som används, exempelvis ”Synk”, ”Linjen”, ”A men inte B”, och ”Minsta möjliga bild” m.m. Hur börjar man samla in bilder och ljud till en bildberättelse? Vilken typ av bilder behövs? Vad är bildskillnad? Hur gör man ett anslag? Vad skiljer filmljussättning från blixtljuset? Genomgång av olika typer av filmlampor. En filmuppgift delas ut. Sätt samman en kort filmsekvens på typ 1 min. Tema: En plats, en känsla, eller en händelse.

Tillfälle 2: Genomgång av uppgiften, diskussion, feedback. Hur riggar man för en intervju? Positioner, ljus, mikrofoner mm. Hur tänker man om man är ensam fotograf och hur gör man om man arbetar med reporter? Uppgift till nästa träff: Gör eller visa en kort sekvens som innehåller, tal eller intervjusituation.

Tillfälle 3: Genomgång av deltagarnas sekvenser. Samtal, feedback. Vad är bra, vad skulle kunna göras ännu bättre? Vad är minimi-utrustning för att kunna göra enkla jobb? Genomgång av vad som behövs i verktygslådan för att ta klivet från ett stillbildsreportage till en filmad motsvarighet.

Utbildningsansvarig: Claes Gabrielson
Antal deltagare: max 10 deltagare

Kursledare: Claes Gabrielson, fotograf och redigerare
Tre kurstillfällen: fredag 22 februari kl 13-17, lördag 23 februari kl 13-17, söndag 24 februari kl 9-12.
Samtliga tillfällen i Göteborg på ABF Viktoriasalen.
Anmälan: senast 15 januari till info@centrumforfotografi.se (uppge firmanamn och faktureringsadress vid anmälan)
Betalning: Faktura skickas vid antagning via e-post senast 2 februari. Anmälan är bindande. Avgift: 2 700 kr ex. moms för medlemmar i CFF och SFF.

Kalender