Under 200 år har människan försökt förstå världen med hjälp av fotografi. Samtidigt konstruerar fotografier nya världar att förhålla sig till. Med hjälp av kurser i teori, gestaltning, praktik och teknik undersöker vi olika aspekter och perspektiv av ämnet. Fotografi är en teknik som genererar bilder med hjälp av reflekterande ljus, men det är också så mycket mer: information, politik, historia, kommunikation, konst, reportage, dokumentation, kontroll, bevis och vetenskap.
I serien ”Konstnärlig forskning inom fotografi” så presenterar sig tre forskare och konstnärer verksamma inom den konstnärliga forskningen med inriktning fotografi; Kerstin Hamilton, Nina Mangalanayagam och Åsa Johannesson.
2 december klockan 18.00: Nina Mangalanayagam
Nina Mangalanayagam är universitetslektor i fotografi och programansvarig för kandidatprogrammet i fotografi på HDK-Valand. I still- och rörlig bild utforskar hon problematik som uppstår i relation till tillhörighet, flertaliga ursprung och hybriditet. Hon har bott och varit verksam under många år i Storbritannien där hon gjorde sin praktikbaserade PhD i fotografi på University of Westminster under titeln Living with Contradictions: Re-reading the representation of Hybridity in Visual Art. http://www.ninamanga.com
Föreläsningarna äger rum på distans via Zoom. Föreläsningarna är kostnadsfria. Länk till föreläsning.