Utställning | 7 - 9 okt, 2022 | gna project, Pettersbergsvägen 82, Mälarhöjden/Hägersten

Emanuel Cederqvist & Sean Gardiner

Emanuel Cederqvist & Sean Gardiner

Foto: Emanuel Cederqvist

Utställningen Paler Ash skildrar Askträdet och dess förändrade öde med anledning av Askskottsjukan, en svampsjukdom från Asien som för närvarande sprider sig över hela Europa, vilket utgör ett allvarligt hot mot artens framtid.

Fotografierna är centrerade runt Öland (där sjukdomen är väletablerad och synlig) och Dorset, England (där den börjar bli synlig). Dessa platser – relativt öster och väster om trädets geografiska utbredning – fungerar som vaga speglingar av varandra: ett ungefärligt förflutet och en förestående framtid. Tillsammans blir det ett sätt att visualisera hur platsens betydelse förändras, samt en reflektion över effekten av trädets långsamma försvinnande. Arbetet är tänkt som både dokument och elegi, samtidigt som det vittnar om trädets närvaro antyder arbetet dess förestående frånvaro.

Emanuel Cederqvist och Sean Gardiner inledde samarbetet med projektet ”Paler Ash” för drygt fyra år sedan, 2020 tilldelades de Hasseblads naturfotostipendium för att utveckla projektet. När arbetsprocessen nu närmar sig sitt slutskede ges de möjligheten att visualisera, överblicka och forma sitt material hos gna project. 

Fler utställningar