Förbundsnytt | 9 Juni 2024 | SFF

Så hindrar du Meta från att nyttja dina bilder och filmer till AI-inlärning

Meta gick i slutet av maj  ut med information om att de från och med den 26 juni 2024 kommer att upplåta det material som finns på deras plattformar till AI-inlärning. Du har dock rätt att invända mot detta. I den här artikeln beskriver vi hur du gör.

Så hindrar du Meta från att nyttja dina bilder och filmer till AI-inlärning

Bild: Pixabay

Följ stegen nedan för motsätta dig att Meta upplåter ditt material för AI-inlärning: 

Instagram: 

  1. Gå in på Instagrams Integritetspolicy, här. 
  2. Klicka på Rätt att invända. Scrolla ner och fyll i dina uppgifter.
  3. Kopiera nedan text och klistra in under Berätta hur behandlingen av information påverkar dig:
    ”Jag vill inte att vare sig mina verk eller information om mig, eller den information som finns med i mina flöden, ska användas för AI-inlärning. Det gäller för allt material som finns på alla Metaplattformar. Den här invändningen ska också ses som en opt-out (förbehåll mot användning) i enlighet med 15a § Upphovsrättslagen.”
  4. I vissa fall kan du behöva verifiera ditt konto via en länk som skickas till din mail.
  5. Inom någon timma bör du få besked att din invändning har accepterats 

 

Facebook: 

Du kan också gå in via Facebook, här.  Sedan scrolla ner till rubriken ”Integritet och generativ AI” och klicka på texten/länken ”Ta reda på mer och skicka begäranden här”. Du kommer då till en sida där du väljer ett av tre alternativ, det som matchar din begäran.  

——

Meta är skyldiga att senast inom en månad besvara din begäran. I det fallet din begäran avslås är Meta skyldiga att presentera en motivering som förklarar varför denna nekats. Om Metas svar uteblir kan du skicka ett klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). 

Har du frågor om det juridiska? Hör gärna av dig till vår juridiska rådgivare Astrid Nymansson, på telefon 08-700 00 06 (knappval 1) under telefontiden tisdag-torsdag kl. 09.00-12.00. Det går också bra att mejla till jurist@sfoto.se