abcdefefhsi
Fotobokspriset | 7 Febr 2024 | SFF

Thomas Wågström nominerad till Svenska Fotobokspriset 2024

Thomas Wågströms bok Case Closed är en av fem böcker nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024.

Thomas Wågström nominerad till Svenska Fotobokspriset 2024

Foto: Marie Lundquist (porträtt) och Per Englund (bokomslag).

Thomas Wågström – Case Closed
Förlag:
wagstrombooks
Formgivare: Thomas Wågström
Textförfattare: Karl Ove Knausgård, Niclas Östlind

Juryns motivering: Genom att extrahera, repetera och omkurera bilder från ett långt yrkesliv skapas här ett nytt verk med svärtan som klangbotten. Ett envist inre sökande gestaltas i ett kraftfullt fotografi, som tack vare upprepandet både fördjupas och utvidgas.

Thomas Wågström (1955) har sedan utbildningen på Nordens fotoskola i början av 1980-talet varit verksam som fotograf och kurator. Hans bilder har visats i flertalet separatutställningar och finns representerade på bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum och i Nan Goldin Collection. Tidigt hittade han ett eget konstnärligt uttryck där undersökandet av den mänskliga existensen ur olika perspektiv alltid stått i fokus.

Foto: Per Englund

Efter tio fotoböcker över en 30-årsperiod är Thomas Wågström nu för tredje gången nominerad till Svenska Fotobokspriset med sin bok Case Closed. En sammanställning av hans tidigare fotoboksprojekt presenterat på ett helt nytt sätt. 

Kännetecknande för Thomas Wågströms fotografi är en underliggande ton av gåtfullhet. Det handlar om människans existens och villkor på jorden och mysteriet kring livet. När hans bilder från olika tidsperioder nu ställs mot varandra på nytt, har Wågström lyckats skapa ett flöde som tydliggör hans berättelse och förstärker det centrala i hans bildvärld.

– Jag var ute efter en total tonträff. Som en musiker. Jag ägnade två år till att arbeta med formen och framför allt bildordningen och vilka bilder som skulle ställas mot varandra innan jag hittade helt rätt. I sitt nya sammanhang har mina fotografier från tio olika fotoböcker kommit samman i ett enda flöde som jag tror får betraktaren att vilja vända blad och låta sig överraskas, säger Thomas Wågström.

Foto: Per Englund

Bildordningen är inte kapitelindelad eller kronologisk. Istället har Wågström letat efter nya kombinationer av bilder och bildövergångar som överraskar och skapar framåtrörelse. Totalt innehåller Case Closed 135 bilder, varav 18 aldrig tidigare visats. Case Closed belönades av Svensk Bokkonst 2023 för särskilt god bokform.

De är nominerade till Svenska Fotobokspriset 2024

Kvinnohistoria, queert tänkande och tillbakablickar i både ljus och mörker är delar av innehållet i de fem nominerade böckerna till Svenska Fotobokspriset 2024. Läs om dem här.