abcdefefhsi
Nyheter | 7 Juni 2022 | Jenny Morelli

Martin Falklind är årets naturfotograf

Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2021 är Martin Falklind. Priset delas ut för 31:a året och prissumman är 25 000 kronor.

Martin Falklind är årets naturfotograf

Foto: Martin Falklind

– Martin Falklind får priset då han länge har skildrat vad som händer under ytan i en relativt kall och okänd värld. Den högklassiga känslan för naturfotografi och berättande har följt tidens strömmar till allt fler kanaler, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Naturfotografen och filmaren Martin Falklind har genom TV, filmer, böcker, tidningar och föreläsningar tagit med publiken till undervattensvärldar jorden runt. Hans arbete har hållbarhet och goda exempel i fokus. I det senaste projektet, filmtrilogin Fiskarnas Rike, väljer Martin och hans team att skildra våra egna svenska vattenmiljöer.

– Livet under ytan är en skatt som många av oss har förbisett. Om vi kunde se vad som finns därnere skulle vi troligen behandla våra vatten med större respekt, något också vi själva har allt att vinna på. Fisk är en fantastisk och förnybar resurs som inte alls behöver sina, bara vi förvaltar den rätt. Att försöka synliggöra det är min viktigaste drivkraft, säger han.

Martin Falklind, foto: privat

Naturvårdsverket delar årligen ut priset Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige. Hans Strand är Svenska Fotografers Förbunds representant i juryn. Läs mer

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Inte medlem ännu? Vi har enat naturfotografer, pressfotografer, porträttfotografer med flera  sedan 1895. Här kan du både läsa om alla medlemsförmåner och hitta ansökan om att bli medlem i Nordens största fotograforganisation

 

På bilden: Kanslihunden Eddie förevigad av Margareta Bloom Sandebäck.