Ordförande | 12 Nov 2010

Den juridiska muren rämnar

För ett tag sedan blev jag kontaktad av en tidskrift som ville använda mina foton för publicering på ett tiotal sidor. Men det blev tyvärr inget.

Anledningen? Jag kunde inte acceptera deras sedvanliga arvode: nämligen ingenting. Eller möjligtvis, i yttersta undantagsfall, om man bråkar lite: ett par tusenlappar.

Tidigare i veckan satt jag på X2000 och hörde två personer snacka om hur mycket filmer de hade laddat ned på Karagarga senaste tiden. (Kargarga är fildelning à la Pirate Bay.) Skulle någon annan sorts stöld ha diskuterats lika öppet? Jag har svårt att tro det.

 "Glöm Spotify. Musiken måste 'stimmas'. Vi ska behandla andra såsom vi vill behandlas av andra", sa jag till ett par personer som skulle arrangera en publik fest med många inbjudna. Några av arrangörerna tyckte att det bara var att ta med låtlistor från Spotify till festen. Ska man använda musik vid evenemang skickar man skickar in en licensansökan till STIM, Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå. Spotify är bara riktat till privatpersoner.

 Inom SFF diskuteras just nu bland annat hur den redaktionella marknaden ser ut för fotografer, vad som behöver förbättras och vilka möjliga framtida vägar vi ska gå. Det behövs ett enhetligt betalningssystem där både fotografer och bildköpare kan acceptera en bra och enkel metod. De oskäliga avtalen är nu ett stort problem för fotografer.

Papperstidningsbranschen genomgår en kris, vilket också drabbar många fotografer. Å andra sidan förutspås tidskrifter via e-bokläsare, läsplattor och pekdatorer slå igenom stort. Svartvita läsplattor för e-böcker lanserades i Sverige i början av 2010, och Apples Ipad finns att köpa via postorderfirman Ellos. Världsherraväldesföretag som Apple, Google, Amazon och Microsoft dikterar förmodligen framtidens villkor för oss.

Digitaliseringens konsekvenser för upphovsrätten är centralt nu. Den traditionella upphovsrätten är satt under belägring. Den juridiska och moraliska muren håller på att rämna kring vad som är rätt och fel, alltefter hur våra sociala och ekonomiska vanor förändras.

 Vi fotografer har tur - till skillnad från andra kulturutövare – eftersom vi bara genom ett sextiondels sekunds knäpp på kameran, kopplar på hela upphovsrättskopplet. Skyddet är traditionellt sett starkt, mycket starkt. Men vad är det egentligen värt om det inte respekteras, om det inte följer samtidens syn på begrepp som användning och distribution?

 SFF remissvarade under hösten på upphovsrättsutredningens delbetänkande. Ska vi lägga pannan i djupa veck? Bara snällt gilla läget? Självklart inte.

 Vi behöver diskutera mer om upphovsrätten för att stärka och utveckla yrkesfotografernas villkor. Diskussionen är kanske lite läskig - men det gäller framför allt att se möjligheterna i utvecklingen. Hör gärna av dig till SFF om du har förslag, tankar och idéer kring dessa frågor.