Redaktionellt | 30 Juli 2020 | Maria Marteleur

Epa-traktorn – nu en dokumenterad svensk stolthet

Epa-traktorerna är inte något som går att köpa från en hylla, utan de måste byggas om från gamla bilar. Därför ser också många Epa-traktorer olika ut. Nu har livsstilen och objekten förevigats. 
– Som fotograf tyckte jag att det var ett intressant sätt att visa hur det är att vara ung i Sverige i dag, säger fotografen Benjamin Nørskov.

 

Epa-traktorn – nu en dokumenterad svensk stolthet Epa-traktorn är nu dokumenterad som svenskt fenomen. Foto: Benjamin Nørskov

Epa-traktorn är nu dokumenterad som svenskt fenomen. Foto: Benjamin Nørskov

Dansk-svenske (född i Sverige, uppväxt i Danmark sedan nio års ålder) Benjamin Nørskov fascinerades av Epa-fenomenet som bara finns i Sverige, inte i hans hemland Danmark.
– Det har till stor del att göra med det stora geografiska avståndet i Sverige, i Danmark är avstånden inte lika stora, så detta fenomen existerar inte här. Du måste ju ta dig fram på något sätt när du bor på landet, säger han.

Bild från utställningen Epa Sverige. Foto: Benjamin Nørskov

Bild från utställningen Epa Sverige. Foto: Benjamin Nørskov

“Ut i världen”
Att vara ung består till stor del av drömmar.
– Att bygga en egen Epa-traktor är att vara ung, att drömma om en egen bil, att dra på egen lack och sedan köra ut i världen med den, säger han.
Hittills har han fotograferat bilar i hela södra Sverige under två års tid. Nu ställs hans bilder ut på Abecita konsthall i Borås. Det lockar honom också att dokumentera något som inte vanliga fall skulle hamna på museumväggar.
– Det är någonting speciellt över att vara ung och begränsningarna som finns i det. Du kan en massa saker, men så finns det lagar och regler som stoppar dig från att använda dina kunskaper. En Epa-traktor symboliserar mycket av det. Det är en bil, men inte riktigt. Du får köra den på vägar, men bara i 30 kilometer i timmen. Jag ville fånga det där mellanrummet och att samtidigt bryta gränser, något som verkligen hör ungdomen till, säger han.

En vända till Norrland väntar 
Men, trots att du snart går att se hans bilder på museum, är han ännu inte klar med sitt Epa-projekt, säger han.
– Nej, i augusti tar jag mig norröver, upp till norra Sverige för att plåta fler. Om inte corona stoppar mig förstås, säger han.
Benjamin Nørskov har ett levnadssätt planerat för sitt projekt under tiden han arbetar.
– Jag har varit på väg fem gånger, två veckor i stöten. Då bor jag i min bil och reser från plats till plats. Jag hinner fotografera mellan noll och fyra bilar om dagen, det beror på vädret, hur tidigt på morgonen jag hinner iväg och så ljuset förstås.

Stora negativ
Han har rest tillsammans med sin kamera under alla årstider.
– Jag ville ha en variation i bilderna, samtidigt som jag kunde hålla mitt stringenta sätt att konstruera motivet, säger han.
Han använder en analog kamera med jättestora negativ, 6 x12 centimeter.
– Det ger mig extremt detaljerade bilder när de förstoras upp, det blir effektfullt, säger han.

Många vill vara med
Personerna har han hittat först genom att googla sig fram, men sedan genom att han har ställt frågan i olika Epa-forum på Facebook. 
– Jag har ett excelark där jag håller ordning på alla som jag har plåtat. I ett inlägg jag skrev i november fick jag 800 kommentarer och svar på människor som ville vara med och visa upp sig själva och sina bilar, och nu känner människor i Epa-kretsar väl till projektet, säger han. 

Benjamin Nørskov. Foto: Privat

Benjamin Nørskov