Utställning | 6 juni - 25 juli, 2020 | Black Door Gallery, Örebro

Martina Holmberg - Mayfly

Sista utställningen på Black Door Gallery är Martina Holmbergs Mayfly.

Martina Holmberg - Mayfly

Martina Holmberg

Avskedsutställningen pågår:
Vernissage 6 juni 11-15
11+12 juni 16-19,
13 juni 11-15
23+25 juli 16-19,
25 juli är det Finnisage för Martinas utställning och för Black Door Gallery.

Höll ögonen på hemsidan i sommar för extra öppettider: http://www.blackdoorgallery.se

Martina först ut och sist in
Först av alla dem som gästat oss genom åren med utställningar på Black Door Gallery var Martina Holmberg med den finstämda bildsviten ”Fade to Black”. Nu öppnar vi galleriets sista utställning någonsin på Järntorgsgatan 9 med hennes nya fotografiska serie ur boken ”Mayfly”. Vernissage på lördag 6 juni och det innebär Sverigepremiär för ”Mayfly”. Det gör oss mycket stolta!
”Fade to Black” gjordes med den felaktigt tillverkade polaroid-film som numera blivit en egen genre inom fotografin. Martinas bilder hade en väldigt vacker poetisk aura, drömsk och som gjord för att gå in i med egna tolkningar, minnen och hågkomster.
I ”Mayfly”, som kom ut i bokform tidigare i år, arbetar hon vidare med Fade to Black-filmen men även med annan polaroidfilm samt utgången och överexponerad film. Hennes provokationer med den kemiska processen blir det medium ur vilken den särskilda poetiska tonen växer fram i hennes bildvärld. Den är drömsk, lite på avstånd som minnen från barndomen kan vara: bilder som skevar, bländar oss med skarpa flash backs av sol och ljuskatter, eller en grynig sömnighet som när tiden lägger sin långa arm mellan händelsen och dess känslobild i minnet.
Vi behöver förstås inte uppmana er som gillade hennes första utställning att komma och titta, men ni som inte såg den: missa inte denna! Den är nästan smärtsamt vacker och genomsyrad av ett vemod som även vi i galleriet känner av en speciell orsak: det här är sista föreställningen för oss.

Vi slutar alltså och stänger galleriet med flaggan dubbelt i topp med start på Nationaldagen. Den här avskedsutställningen pågår två veckor därefter på följande sätt: 11-13/6 och 23-25/7. Det är möjligt att vi kommer att ha enstaka dagar öppet däremellan. Höll ögonen på hemsidan i sommar: blackdoorgallery.se
Den pågående pandemin är inte orsaken till beslutet att lägga ned, det beslutet tog vi redan i december. Vi har kämpat i tio år till hösten för att hålla igång verksamheten, men en envis ekonomisk motvind, minskade kommunala bidrag och ett avtagande publikintresse, gör det svårt att orka. Att driva ett galleri av den här typen innebär uteslutande ideellt arbete hela vägen, och vi har framhärdat – trots att vi ofta betalat ur egen ficka för att kunna hålla öppet – men till slut har energin ebbat ut. Vi ger dock upp med stolt hjärta: vi har hela vägen lyckats hålla en hög nivå och visat örebroare och tillresta att vi varit ett av landets intressantare fotogallerier och klarat fullt ut det vi föresatte oss när vi öppnade det.

Tack för ert stöd ni som kom! Det sägs att människan aldrig tagit så många bilder som idag och att intresset för fotografi är stort. Vårt intresse är nog på ett annat sätt – en kärlek till det fotografiska mediet som inte riktigt är det samma som idag flödar i sociala medier.
Nu får någon annan ta upp stafettpinnen.

Tack för oss! Lev väl!
Vännerna på BlackDoor

Fler utställningar